Economie

Partnerbijdrage

De volledig versierde tafel

Wat heerlijk, zo’n eettafel vol decoraties die ook nog eens verrukkelijk smaken! Althans, de meesten. Sommige zijn om op te eten, maar dan enkel figuurlijk.


Leestijd: 3 minuten

De volledig versierde tafel
De volledig versierde tafel

Verwarrend? Sorry. Laten we het er eerst maar op houden dat jij werkelijk aan alles hebt gedacht zodra je een diner organiseert. Zo ver is het nu misschien nog niet, maar geef jezelf toch alvast maar een schouderklopje. Waarom zou je er immers niet alles aan doen om jouw gasten te behagen? Om dat te doen, is het eerst belangrijk om te weten hoe dat moet. Er zijn namelijk basisregels om te volgen, waar je pas vanaf mag wijken zodra je ze eerst perfect weet toe te passen. We hebben het hier bijvoorbeeld over de manier waarop een tafel dient te worden gedekt. En andere manieren om jouw gerechten perfect mee te presenteren.

Ben jij – net als wij – ook geen fan van nietszeggende introducties zoals deze? Gelukkig maar. Dan houden we je niet langer op en duiken meteen in de eerste gang.

Simpelweg ligt die bovenop en buitenaf. Dat wil zeggen dat je diverse borden, kommen en schalen stapelt in de juiste volgorde. Je begint boven en gaat dan steeds verder naar beneden. Het eerste bestek dat je gebruikt ligt helemaal buiten en je werkt dan ook naar binnen toe. Tip: oefen die opstelling eerst eens. Dan kun je je niet vergissen zodra je alles ‘voor ‘t echie’ gaat neerleggen en ben je ook zeker dat je voldoende plek hebt voor iedereen. Anders zitten je gasten zo tegen elkaar opgepropt en dat weet werkelijk niemand te waarderen. Bewegingsvrijheid is dus een must. Dit kan betekenen dat er een tafel bij moet komen of dat de hoofdtafel – indien mogelijk – wordt uitgeschoven of -geklapt.

De kom of het bord dat zich bovenaan bevindt, versier je door middel van een schitterend gevouwen servet. Wel eentje van katoen, niet zo’n papieren gevalletje dat je na een halve keer gebruiken gewoon weggooit. En in plaats van vouwen mag oprollen en door een ring schuiven natuurlijk ook. Die zijn meestal van stijlvol hout of blinkend metaal gemaakt. Hiermee laat je absoluut zien dat jij je best hebt gedaan op de presentatie van jouw diner.

En daar zijn ook nog andere methoden voor. Eén daarvan is het uitkiezen en -stallen van je allermooiste servies. Het Finse merk Iittala is hier heer en meester in. Al sinds jaar en dag maken de meesterontwerpers van deze populaire fabrikant borden, schalen en nog veel meer in vormen en kleurenschema’s die kalmerend aan het oog zijn of juist voorzien worden van gedetailleerde sprookjestaferelen. Het moet natuurlijk maar net passen bij de setting en in de smaak vallen bij je gasten.

Sfeer wordt door meer bepaald dan alleen servies en een opstelling. Ook de verlichting speelt een grote rol, net als de staat van je interieur. Is alles netjes opgeruimd, goed schoongemaakt en aantrekkelijk – alsmede praktisch – opgesteld voor het aantal gasten dat je op bezoek krijgt? Passen placemats en tafelkleden bij de rest van de uitstraling van het diner, de gelegenheid en het seizoen? En het bestek, heeft dat een mooie match met het servies? Dat lijkt onbenullig, maar messen, vorken en lepels met een klassieke uitstraling tegenover hele moderne borden en schalen, dat kan behoorlijk vloeken. Of je daarop wordt afgerekend, hangt af van hoe streng jouw gasten zijn. Gelukkig kun je vertrouwen op de verschillende reeksen van van Kempen en Begeer. Daarin zit altijd wel iets dat overeenkomt met jouw setting.

Doe je best en geniet ervan!

Neem niets, maar dan ook werkelijk niets voor lief. Want het is niet enkel je opstelling en kleurgebruik die voor een perfecte aankleding zorgen. Ook zoiets schijnbaar onbenulligs als de uitstraling van je bestek kan een doorn in een kritisch oog zijn. De ene set is te modern voor een bepaalde gelegenheid of setting, het andere weer te modern. Ook hier kunnen we je een kwaliteitsmerk aanbevelen dat van alle markten thuis is. Met het bestek uit de koker van van Kempen en Begeer kun je je gewoonweg niet vergissen, want die heeft voor iedere gelegenheid wel iets in huis. Welke messen, vorken en lepels kies jij?