Economie

Partnerbijdrage

De wereld rondreizen door koffie

Alle soorten koffie kunnen worden onderscheiden door vier bijzondere karaktereigenschappen. Hier wordt vooral op gelet bij het proeven van koffie, bij het bepalen van de kwaliteit en om erachter te kunnen komen waar een bepaalde soort precies vandaan komt.

Verschillende soorten koffiebonen kunnen voor een hele andere smaak zorgen. Om een idee te krijgen waar je exact op moet letten bij het proeven van koffie en om verschillende soorten te kunnen onderscheiden, zie je hieronder de belangrijkste karaktereigenschappen om op te letten.

Geur

De geur of aroma kan je veel over koffie vertellen. Is deze te weinig gebrand of juist weer teveel?

Levendigheid

Koffie die zuurgraad mist smaakt een beetje levenloos, al is een te hoge zuurgraad ook weer niet goed.

Diepte

Hier wordt bepaald hoe vol en rijk een koffiesoort is, wat je eigenlijk merkt vanaf het moment dat je het in je mond hebt.

Smaak

Als laatste natuurlijk de smaak. Proeft het fruitig? Houtachtig? Naar chocolade? Of juist nootachtig of kruidig?


Leestijd: 1 minuut

De wereld rondreizen door koffie
De wereld rondreizen door koffie

Er wordt op veel verschillende plaatsen ter wereld koffie gemaakt. Hieronder zie je acht van de bekendste landen waar veel wordt geproduceerd. Al deze soorten koffie hebben uiteraard een unieke smaak. Daarom zie je nu voor welke regio welke smaak echt authentiek is, en wat koffie uit welk gebied bijzonder maakt.

Colombia

In Colombia worden onder andere koffiesoorten als Supremo, Bogotá, Medellin en Excelso geproduceerd, die allemaal bekend staan als bijzonder mild.

Mexico

Als grootste koffieproducent in Noord-Amerika zijn er rond de 100.000 vooral kleine koffie ondernemingen in het land, en dan vooral in het Zuiden.

Vietnam

Sinds het midden van de negentiende eeuw wordt er in Vietnam koffie gemaakt, en dan vooral de robusta soorten.

Brazilië

Ongeveer een derde van alle koffie in de wereld komt uit Brazilië, waarmee het dus een ontzettend grote speler is op dit gebied.

Ethiopië

Ethiopië is de grootste exporteur van koffie op het Afrikaanse continent, en er komen soorten als  Sidamo en Yirgacheffe vandaan.

Indonesië

Indonesië is de grootste producent van robusta bonen en het wordt vooral op Java, Sumatra en Sulawesi gemaakt.

Peru

De koffie die in Peru wordt gemaakt kenmerkt zich vooral door de diversiteit, wat onder andere met de vele klimaten in het land te maken heeft.

India

In India worden onder het strenge toeziend oog van de Indian Coffee Board soorten als Mysore en Monsooned Malabar geproduceerd.