Economie

Partnerbijdrage

Dit zijn de mooiste groenblijvende hagen

Haagplanten zijn een erg populaire keuze voor het omheinen van de tuin. Het is niet alleen één van de aantrekkelijkste omheiningen, maar blijft ook het hele jaar door mooi. Dat komt omdat haagplanten bestand zijn tegen de kou. Hierdoor blijft de haag het hele jaar door groen. In dit artikel lees je alles over de mooiste groenblijvende haagplanten en hoe je deze moet verzorgen.


Leestijd: 3 minuten

Dit zijn de mooiste groenblijvende hagen
Dit zijn de mooiste groenblijvende hagen

Behalve dat haagplanten een zeer aantrekkelijke optie zijn voor het omheinen van de tuin, bieden haagplanten ook veel privacy en veiligheid. Nieuwsgierige buren kijken niet bij je in de tuin en daarbij helpt een haagplant te voorkomen dat mensen je eigendom betreden. Het duurt een paar jaar om een mooie haag te planten in de tuin, maar met de juiste verzorging wordt alle investering beloond en heb je altijd een groene haag.

Het kweken van haagplanten duurt gemiddeld twee tot vijf jaar. De groeitijd en het soort verzorging van de haagplant verschilt per planttype dat je uitkiest. Nadat je de juiste soort haagplant hebt uitgekozen, is een regelmatige, goede verzorging essentieel om een mooie heg te groeien. Dit betekent dat je regelmatig de planten moet voeden en de takken moet snoeien. Hoe beter je de planten op deze manier verzorgt, hoe sneller ze groeien. Met de juiste optimale verzorging kun je zelfs in minder dan twee jaar een prachtige heg om de tuin hebben staan.

Jonge haagplantjes met groene, zachte takjes kun je het beste snoeien met een klassieke trimmer. Grotere haagplanten kun je beter bijhouden met een grote handschaar. Deze scharen zijn zowel verkrijgbaar als handgereedschap of als elektrische scharen, waarmee je het werk uiteraard een stuk sneller kan verrichten. Heb je nog geen ervaring met snoeien? Probeer dan eerst te oefenen op een stukje van de plant dat niet zichtbaar is. Probeer nooit te snoeien als de planten nat zijn en oefen een paar keer op het onopvallende gedeelte om te voorkomen dat je gekartelde takken krijgt.

Buxus

Buxus haagplanten hebben erg weinig nodig om goed te kunnen groeien. De buxus is populair omdat deze redelijk goedkoop is om aan te schaffen, goed bestand is tegen de wintermaanden en op bijna elke soort grond kan groeien. De buxus groeit in een snel tempo, ongeacht de omgeving. Deze haagplant kan zowel in de volle zon als in een schaduwrijke omgeving geplant worden. Waar je wel op moet letten bij de buxus is dat deze regelmatig water krijgt. Zeker in de zomer is het belangrijk om elke avond de grond goed vochtig te houden.

Berberis haagplanten zijn de winter bestendigste haagplanten die er bestaan. De berberis heeft geen verzorging nodig in de winter en is ook de rest van het jaar gemakkelijk te onderhouden en te snoeien. Net als de buxus, kun je een berberis plant in elke grondsoort planten en groeit deze zowel in de volle zon als in de schaduw goed. Doordat de berberis zo gemakkelijk is in het onderhoud, is het vaak de beste keuze voor beginnende tuinders.

De laurierkers wordt vaak gekozen door de meer ervaren tuinders. Het is een haagplant met een prachtig en bijzonder uiterlijk, maar ook moeilijker te onderhouden dan de meeste andere haagplanten. Daarbij is de laurierkers de eerste jaren kwetsbaar voor schommelende temperaturen. In de wintermaanden van de eerste vier jaren zal de laurierkers goed beschermd moeten worden tegen vorst. De laurierkers heeft altijd een vochtige grond nodig en kan alleen in de volle zon groeien. Niet elke grondsoort is geschikt voor de laurierkers. Deze haagplant kan bijvoorbeeld niet groeien in een grondsoort waar zand in zit.

De hulst geeft een unieke uitstraling aan je heggen, omdat deze er heel anders uitziet dan andere soorten groenblijvende haagplanten. Dit komt omdat hulst bijzondere bladeren heeft met rode vruchtjes. In de lente groeien er heldere en kleine bloemetjes in de hulst, welke zo’n drie maanden blijven bloeien. Hulst kan het best alleen geplant worden in een grondsoort met humus. Daarbij zal deze haagplant het beste groeien in halfschaduw en zul je de plant goed moeten beschermen tegen de wind. Let echter wel op: hulst is vaak niet geschikt voor een tuin waar kleine kinderen spelen. De vruchtjes, takken en bladeren van hulst zijn namelijk giftig.