Economie

Partnerbijdrage

Een eigen website bouwen? 8 belangrijke tips vind je hier!

Het bouwen van je eigen website kan een moeilijke, maar waardevolle ervaring zijn! Maar, het vereist ook zorgvuldige planning en besluitvorming. Om ervoor te zorgen dat je een website maakt die aan al je doelen en verwachtingen voldoet, zijn hier 8 dingen waar je op moet letten bij het maken van je eigen website. Zo weet je zeker dat je website effectief én gebruiksvriendelijk is. Het laatste wat je wilt, is dat je bezoekers overweldigd raken door het ontwerp. Dus laten we snel beginnen!


Leestijd: 3 minuten

Een eigen website bouwen? 8 belangrijke tips vind je hier!
Een eigen website bouwen? 8 belangrijke tips vind je hier!

#1 Het design

Wellicht ben je net als ondernemer gestart en heb je nu dé vraag: “Hoe kun je nu het beste jouw diensten promoten?” Een eigen website is hiervoor perfect! Maar, hoe maak je eigen website? We denken vaak dat dit enorm ingewikkeld is, maar niets is minder waar. Met een beetje oefening kun je binnen no-time een functionele website ontwerpen. En bij dit ontwerp is de eerste indruk belangrijk, dus zorg ervoor dat je goed nadenkt over de kleuren en lettertype keuzes. Je wilt natuurlijk dat bezoekers meteen voelen wie je bent en waar je website over gaat. En onthoud: minder is vaak meer!

#2 Gebruikerservaring

Let ten tweede goed op de gebruikerservaring. Je website moet gemakkelijk te navigeren zijn, zodat bezoekers snel en gemakkelijk kunnen vinden wat ze zoeken. Zorg ervoor dat je verschillende ontwerpen uittest om te bepalen welke het beste werkt voor je doelgroep. Als bezoekers namelijk gemakkelijk hun weg kunnen vinden op de site, zal hun tevredenheid toenemen en dat zal een positief effect hebben op de resultaten. Als bezoekers uit de hele wereld snel en naadloos door pagina's kunnen navigeren en gemakkelijk kunnen vinden wat ze zoeken, weet je dat je website zijn werk doet: mensen in contact brengen met de informatie die ze nodig hebben.

#3 Mobielvriendelijk

Nu meer mensen mobiele apparaten gebruiken dan ooit tevoren, is een mobiel responsieve website essentieel. Controleer of je site er zowel op desktop als mobiel goed uitziet door hem op meerdere platforms te testen. Zo kun je nog wel een fantastische website op de computer hebben, maar kan je website op de telefoon sterk tegenvallen. Denk bijvoorbeeld aan te grote lettertype of een design wat niet past op je mobiele telefoon. Laat je hierin helpen of ga zelf aan de slag met het ontwerpen van een mobielvriendelijk design!

#4 Veiligheid en betrouwbaarheid

Als bezoekers zich niet veilig voelen op je website, zullen ze niet lang blijven of in de toekomst terugkomen. Zorg ervoor dat je veilige hosting hebt en dat alle vormen van betaling versleuteld zijn voordat je bijvoorbeeld online geld van klanten accepteert.

#5 Afbeelding optimalisatie

Veel websites gebruiken afbeeldingen als onderdeel van hun contentstrategie, maar als die afbeeldingen niet goed geoptimaliseerd zijn, kunnen ze het laden van pagina's aanzienlijk vertragen. Gebruik hulpmiddelen voor beeldoptimalisatie om ervoor te zorgen dat afbeeldingen er goed uitzien en toch de laadtijden van pagina's niet te veel vertragen.

#6 SEO optimalisatie

Je wilt dat zoekmachines als Google en Bing je website herkennen als relevant wanneer mensen zoeken op bepaalde zoekwoorden of zinnen die verband houden met je bedrijf of bedrijfstak. Zorg ervoor dat je metatags en title tags met trefwoord rijke beschrijvingen op elke pagina van je site zet om de zichtbaarheid in organische zoekopdrachten te vergroten.

#7 Social Media

Contact maken met klanten via Social Media is tegenwoordig belangrijker dan ooit, dus zorg ervoor dat je Social Media-accounts in het ontwerp van je site integreert, zodat klanten gemakkelijk inhoud kunnen delen. Denk bijvoorbeeld ook aan een nieuwe blog op je website die je kunt delen via je kanalen. Zo zorg je voor extra interactie op je website!

#8 Gegevens bijhouden

Ten slotte zal het installeren van Google Analytics of Google Search Console je inzicht geven in hoeveel mensen elke pagina op je site bezoeken, hoe lang ze daar blijven, waar ze vervolgens naartoe gaan, zodat je de gebruikerservaring in de loop der tijd kunt bijstellen op basis van werkelijke gegevens in plaats van wat je denkt dat werkt.

Het maken van een succesvolle website als ondernemer vereist zorgvuldige planning en overweging van vele factoren. Door deze 8 tips tijdens het bouwen van een website in gedachten te houden, kun je er zeker van zijn dat je een geweldige website krijgt dat je bedrijf vooruit helpt!