Voor de groep groep inwoners die nog ‘vast’ zit aan het gas, heeft de overheid een kleine pleister op de wonde om de hoogte van de exploderende energierekening nog enigszins te dempen. Na een lange periode van sterk stijgende prijzen van zowel gas als stroom heeft de overheid besloten om het btw-tarief te gaan verlagen van 21 procent naar 9 procent. Helaas werd aan deze verlaging meteen een tijdslimiet verbonden. Het betreft een periode van een half jaar die duurt vanaf 1 juli 2022 tot 1 januari 2023. De vergelijkingssite Pricewise berekende dat je bij een gemiddeld energieverbruik van 3.500 kWh per jaar en een gasverbruik van 1.500 m3 per jaar je in het betreffende half jaar zo’n 250 euro zult besparen.
Een warmtepomp kopen doe je niet zomaar even tussen neus en lippen door. Het vergt toch een behoorlijke investering, waarvoor je weloverwogen een beslissing wilt nemen. Daarbij heb je de keuze uit twee varianten. Dat is zeg maar de ‘gewone’ warmtepomp en de hybride warmtepomp. Het aspect van de hybride warmtepomp is dat deze een deel van de warmte uit de buitenlucht haalt zodat je niet met je cv-ketel hoeft te stoken. Deze duurzame tussenoplossing zorgt er voor dat je met jouw huishouden minder CO₂-uitstoot. Een niet onbelangrijk voordeel is natuurlijk een lagere gasrekening, terwijl je ook nog eens subsidie op je duurzame investering kunt krijgen middels de ISDE regeling van de overheid. De teruggave op het aankoopbedrag kan oplopen tot wel € 2400,-.
Ben je van plan om je huis grondig te renoveren, dan doe je er verstandig aan om een goed plan van aanpak te hebben. Oriënteer je echt grondig, want er zijn tegenwoordig een heleboel maatregelen waar je enorm veel financieel voordeel van kunt hebben. Dat zijn kansen die je beslist niet moet laten liggen. Sommigen gelden alleen dit jaar. Maak er dus nu gebruik van. Je krijgt er zeker spijt van als je ze niet gebruikt. Heb je ze nog niet allemaal op je radar dan zetten we de subsidiemogelijkheden hierbij even voor je op een rijtje:
- teruggave van je duurzaamheidsinvesteringen tot 30 procent
- besparing op je kosten voor isolatie ook tot 30 procent. Te denken valt aan tal van isolatiemaatregelen zoals vloerisolatie, dakisolatie en spouwmuurisolatie
- Mogelijkheid tot een gemeentelijk lening bij besparingsmaatregelen tegen een laag rentetarief bij minstens twee verschillende toepassingen
- BTWteruggave bij aanschaf van zonnepanelen
- hulp van een gemeentelijke bespaarcoach
- en vele andere regelingen via de rijks of gemeentelijke overheden.
Als inwoner van Groningen hoef je niet te wachten met je duurzaamheidsplannen totdat koning winter weer in aantocht is uit het nog hogere noorden. Een goede isolatie van je woonhuis helpt namelijk ook in de zomer. Het zorgt er namelijk voor dat de koele lucht in huis niet weglekt naar buiten.