Economie

Ere-penning voor Groningse architect Jurjen van der Meer

Burgemeester Koen Schuiling heeft gisteren de ere-penning van de gemeente Groningen toegekend en uitgereikt aan architect Jurjen van der Meer.


Leestijd: 2 minuten

De burgemeester overhandigde de onderscheiding tijdens een Stadsdiner, onderdeel van het festival Let’s Gro. Dat is een festival dat de komende dagen te bezoeken is in het Groninger Forum met aandacht voor toekomstplannen van Groningen op bijna alle fronten, waaronder architectuur.

Burgemeester Schuiling roemde Van der Meer voor de grote betekenis die hij heeft gehad voor de architectuur en stedenbouw in Groningen. Volgens Schuiling is Van der Meer soms zeer eigenzinnig, maar heeft hij het vaak bij het rechte eind gehad, en heeft hij er aan bijgedragen dat Groningen een zeer prettige binnenstad heeft.

Jurjen van der Meer ( 70) is de grondlegger van architectenbureau De Zwarte Hond. Na zijn studie bouwkunde werkte hij een aantal jaren in Berlijn waarna hij samen met Thon Karelse architectenbureau Karelse Van der Meer oprichtte. In 1992 breidde het Groningse bureau uit met een vestiging in Rotterdam en in 2011 met een vestiging in Keulen, Duitsland. Sinds 2004 draagt het bureau de naam De Zwarte Hond.

In veertig jaar heeft hij, aldus de burgemeester, een enorme bijdrage geleverd aan de ruimtelijke kwaliteit van de stad Groningen. Hij is ontwerper van vele bijzondere Groningse gebouwen: van de Dienst RO/EZ (nu Stadsontwikkeling), het hotel aan de Hoge der Aa, de Agaathhof, de superhub in Meerstad, de Grunobuurt tot en met Vindicat.

Groot is zijn aandeel geweest op het voor elkaar krijgen van allerhande niet heel makkelijke projecten. Zo is hij een van de personen die aan het begin van het huidige Meerstad stond, beheert hij achter de schermen het vastgoed van culturele instellingen zoals het Grand Theatre en de Grunneger Sproak en was hij vele jaren voorzitter van de Welstandscommissie.

De Erepenning van de gemeente Groningen is sinds de invoering in 1998 nu 51 keer uitgereikt. De afgelopen jaren is de Erepenning toegekend aan Henk Snapper, Klaas Drenth, Pieter Bregman, Niek Verdonk, Jason Dourisseau, WEEVA en Auke de Boer.

(Foto’s: Bert Lanting)