Economie

Veel belangstelling in Euroborg voor bijeenkomst Groningen Digital Business Centre

Meer dan honderd ondernemers en andere belangstellenden waren gistermiddag (zondag) afgekomen op een bijeenkomst gewijd aan kansrijke nieuwe ontwikkelingen op het gebied van ‘digital business’ en data-analyse. De bijeenkomst was georganiseerd door het Groningen Digital Business Centre (GDBC) en werd geopend door gedeputeerde Mirjam Wulfse.


Leestijd: 1 minuut

Veel belangstelling in Euroborg voor bijeenkomst Groningen Digital Business Centre
Veel belangstelling in Euroborg voor bijeenkomst Groningen Digital Business Centre

Het Groningen Digital Business Centre van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is opgericht om opleidingsmogelijkheden te ontwikkelen en onderzoekscapaciteit in te zetten omdat Groningen zich heeft ontwikkeld tot een van de belangrijkste IT-steden van Nederland.

Gedeputeerde Mirjam Wulfse
Gedeputeerde Mirjam Wulfse

Daarnaast vestigen ook internetgiganten als Google en IBM zich in Noord-Nederland, met als gevolg dat er een grote vraag is naar academisch opgeleide experts op het gebied digital science en big data.  Het GDBC wil trachten aan die vraag naar academisch gevormde IT specialisten te voldoen.Tijdens de bijeenkomst in de TopDutch Lounge van het FC Groningen stadion gaf prof. dr. Tammo Bijmolt, hoogleraar en directeur van het GDBC een inleiding over de voortgang van zijn centrum.

Ook FC Groningen onderkent dat het mogelijk is om veel te doen met ‘big data’. Zij hebben daarom opdracht gegeven aan twee studenten om te onderzoeken hoe ‘big data’ kunnen worden gebruikt bij de verkoop van kaartjes voor voetbalwedstrijden. RUG-studenten Mike Sants en Max Kloosterman vertelden hoe zij voor FC Groningen een systeem aan het ontwikkelen zijn waarmee aanzienlijk nauwkeuriger voorspeld kan worden hoeveel belangstelling er is voor kaarten van wedstrijden van FC Groningen.

Volgende week begint er in Groningen ook de landelijke ‘Digitale top’. Dat is een prestigieus evenement waar tal van nieuwe digitale initiatieven worden getoond die veelbelovend lijken voor Nederland. Tijdens deze Digitale Top is er ook een neven-element, ‘Noorden Digitaal’.

Marja Doedens
Marja Doedens

Marja Doedens, projectleider van dit evenement, gaf een toelichting op het programma dat bedoeld is om aan een zo breed mogelijk publiek te laten zien bij welke digitale ontwikkelingen de IT industrie in het Noorden allemaal is betrokken.