Economie

Fokker kijkt naar Eelde als locatie voor fabriek waterstofvliegtuigen

Vliegtuigbouwer Fokker Next Gen onderzoekt de bouw van een fabriek voor de productie van waterstofvliegtuigen op Groningen Airport Eelde. Fokker Next Gen wil het nieuwe type vliegtuig in 2035 op de markt brengen. De bedoeling is om 150 toestellen per jaar te produceren waarvan de helft in Nederland.


Leestijd: 1 minuut

Fokker heeft het oog op ‘Eelde’ laten vallen omdat het vliegveld het eerste ‘hyrdrogen valley’ van Europa is. “Het zou een mooie en logische stap zijn om de assemblage van de vliegtuigen te laten plaatsvinden in de eerste officiële Hydrogen Valley van Europa, dus in het hart van de waterstofontwikkelingen in Noord-Nederland, waarbij alle benodigde schakels binnen handbereik zijn”, aldus Juriaan Kellerman, CEO van Fokker Next Gen.

In de zoektocht naar een geschikte grond keek Fokker Next Gen onder meer naar beschikbare grond en ruimte om uit te breiden. De bereikbaarheid met snelle toegang tot wegen, spoorwegen en mogelijk waterwegen voor het vervoer van onderdelen en personeel speelt daarbij een belangrijke rol, aldus Fokker. Ook de mogelijkheid om testvluchten uit te voeren zonder het luchtverkeer te vervoeren, speelt een rol.

De komst van een fabriek naar Airport Eelde zou een flinke impuls betekenen voor de werkgelegenheid in de regio. Fokker Next Gen spreekt van werk voor 1900 medewerkers in 2035.

Fokker Next Gen richt zich op het ontwerpen, testen, produceren, verkopen en onderhouden van een nieuw type vliegtuig op waterstofverbranding. Het toestel, met plek voor 120 passagiers, moet waterstof CO2-emissievrij maximaal 2500 kilometer kunnen vliegen.