Dit jaar, 2025, viert G2K Brand Design Agency het feit dat het precies een kwart eeuw geleden werd opgericht.
In 2000, het jaar van de oprichting, begon G2K als bedrijf waar je voor alle vormgevingsvraagstukken terecht kon: van folders en advertenties tot brochures. Maar in de loop der jaren heeft G2K zich ontwikkeld tot een ontwerpbureau dat strategieën, identiteiten en websites ontwikkelt ‘om bedrijven om te zetten in merken en boodschappen in krachtige communicatie’.
G2K telt inmiddels 24 medewerkers en is zo succesvol dat het meedraait in de landelijke top in haar vakgebied. Net zoals er Groningse IT-bedrijven of architectenbureaus zijn die op landelijk niveau in de hoogste regionen meedraaien.
“Het is nooit ons streven geweest om zo groot mogelijk te worden, en dat is het nog steeds niet. Wel vinden wij het uitdagend om voor opdrachtgevers niet alleen maar een nieuwe website te ontwikkelen, maar deze te beschouwen als onderdeel van een veel bredere strategie om bekendheid van een merk te vergroten”, vertellen Yuri Nauta (foto boven rechts) en Hans Geluk (foto boven links). Zij zijn samen met Frank Baas eigenaar en managers van het ooit door Michael Klok opgerichte bureau.
Tot de klanten van G2K de afgelopen 25 jaar behoren noordelijke bedrijven als Gasunie, Groningen Airport Eelde, Forum Groningen, Rijksuniversiteit Groningen, TKP of Q-link. Of landelijk werkende bedrijven als Martinair, Maven Publishing, Johan Cruijff, Artsen Zonder Grenzen of XITE .

G2K ontving de afgelopen decennia meerdere (inter)nationale nominaties en designprijzen, waaronder European Design Awards, Red Dot Awards en onderscheidingen bij de Nederlandse Huisstijlprijs, de Best Verzorgde Jaarverslagen en Best Verzorgde Boeken.
In al die jaren ontwikkelde G2K zich van grafisch ontwerpbureau naar een bureau dat organisaties transformeert in merken. Klanten komen voor alle soorten vragen rondom merkidentiteit en communicatie. Wat in al die jaren gelijk is gebleven is is de liefde voor design, creativiteit en oorspronkelijke ideeën. “Daar was, is en blijft behoefte aan”.
“Wij worden tegenwoordig met name ook gevraagd wanneer bedrijven een verandering in gang willen zetten. Deze zoeken dan naar een vertaling daarvan, en dan zoeken ze ons op, voor strategische communicatie en branding. Het Drents Museum bijvoorbeeld, benaderde ons. De vraag begon met een nieuwe website, maar de onderliggende vraag had veel meer te maken met het aanspreken van nieuwe doelgroepen.”
“Ook werd het museum De Buitenplaats in Eelde onderdeel van het Drents Museum, wat zorgde voor uitdagingen in de merkstructuur. Wij ontwikkelden uiteindelijk een nieuwe visuele identiteit met een vormsysteem waar De Buitenplaats in mee is gegaan. De nieuwe website is vervolgens gebaseerd op deze identiteit, met meer ruimte voor verhalen en de collectiepresentatie om een bredere doelgroep aan te spreken. Dat is een voorbeeld van een strategische uitdaging waar wij graag over nadenken en oplossingen voor ontwerpen”, aldus Yuri Nauta en Hans Geluk.
In hun werkzaamheden volgt G2K drie principes: “simple’, ‘striking’ en: ‘made to be real”. Oftewel: simpel, opvallend en werkend voor de echte wereld.
Van de 24 medewerkers van G2K werken er negentien in Groningen en vijf in Amsterdam.
Over de ambitie van G2K voor de komende jaren zeggen Yuri en Hans: “Wij willen graag werken voor toonaangevende merken. We willen ons graag inzetten voor landelijk bekende merken: daar komt onze expertise het best tot zijn recht.”.
“Eigenlijk hebben we kort gezegd maar één doel: goed werk maken! Het fijnst is het daarbij dan om te werken voor een opdrachtgever die je werk naar waarde schat. Zo werkten we onlangs voor een Fries bakkersbedrijf, dat landelijk niet bekend is. Maar de werkverhouding was geweldig, en daar worden we nog het meest blij van”.

A.i.
Overigens zal ook de ontwerpwereld de komende jaren te maken krijgen met artificial intelligence (a.i.). Hoe kijkt G2K daar tegenaan?
“Ja, die veranderingen zullen in ons vakgebied enorm zijn. Zo zullen fotografie en videoproducties ongetwijfeld deels vervangen worden door a.i. Dat zijn disruptieve veranderingen, die het hele vakgebied raken. Het zal banen gaan kosten, en ook klanten. Maar het levert niet alleen bedreigingen op, maar ook kansen. Zo kunnen we A.I. inzetten om processen te optimaliseren, en om brand assets sneller te kunnen ontwikkelen.”
Wat in al die jaren is gebleven is het plezier dat de eigenaren hebben in hun werk en de voldoening die ze eruit halen. Hans: “Het is super afwisselend waar we mee bezig zijn. We hebben heel uiteenlopende opdrachtgevers, en overal krijg je een kijkje in de keuken. En het uitdagende is ook dat het mooi is om iets te bedenken en dat je je opdrachtgever vervolgens meekrijgt in je verhaal”.
Yuri: “Wat ik er ook mooi aan vind is dat we werken met partijen uit alle kanten van de samenleving. Van Q-link, tot Forum Groningen en Drents Museum. En dat je daarmee op creatieve wijze ook een rol speelt in de samenleving waarin je zelf woont”.
“Ondanks alle technologische ontwikkelingen en technische snufjes: het blijft mensenwerk, allemaal, en ook teamsport, ook met je opdrachtgever. Hoe haal je het beste uit je mensen? En hoe overtuig je een opdrachtgever”. “Het is de kunst om dingen te bedenken die kloppen binnen een strategie, en om daarin mensen mee zien te krijgen. Ons werk raakt zowel de ratio als de emotie. Het is geen wetenschap, maar mensenwerk. Dat is en blijft het lastigste. En tegelijk het mooiste.”