Economie

Partnerbijdrage

Ga je op wandelvakantie? Zo bereid je je voor


Leestijd: 2 minuten

Ga je op wandelvakantie? Zo bereid je je voor
Ga je op wandelvakantie? Zo bereid je je voor

Nu het weer zomer is, zoeken veel mensen het drukke vliegveld op om daarna een reis te maken naar warme oorden. Ontwijk jij liever de drukke toeristische bestemmingen en ben je graag in de natuur? Dan is een wandelvakantie perfect voor jou. Maar je moet je wel goed voorbereiden op een wandelvakantie. Ben je goed voorbereid? Dan kan dit misschien wel de beste vakantie worden die je ooit hebt gehad.

Met de juiste wandelkleding kan je lekker en gemakkelijk bewegen. Vaak is wandelkleding comfortabel, maar ook gericht op functionaliteit. Zo is goede wandelkleding waterafstotend, licht in gewicht, sneldrogend en ademend. Doordat het ook licht in gewicht is, heb je niet het gevoel dat je al te veel moet meeslepen.

Ondanks dat je niet gaat hardlopen, raden we toch aan om van tevoren te zorgen voor een goede conditie. Vooral wanneer je gaat bergwandelen, is een goede conditie erg belangrijk. Ga voordat je op vakantie gaat eens in de zoveel tijd wandelen. Doe bijvoorbeeld mee aan wandeltochten, of wandel in een groepje.

Misschien wil je het allerliefst gewoon de natuur in gaan en kijken waar je uitkomt. Dit is echter niet aan te raden. Je kunt namelijk snel gedesoriënteerd raken in de natuur. Zorg ervoor dat je thuis al de juiste kaarten koopt en bedenk waar je wilt gaan wandelen. Het is ook verstandig om altijd een alternatieve route te kennen. Ben je niet zo’n goede kaartlezer? Volg dan een wandeltocht met een lokale gids.

Koop niet vlak voordat je op vakantie gaat nieuwe wandelschoenen. Het is verstandig om ze eerst goed in te lopen. De schoenen moeten stevig zijn en een goed profiel hebben waarmee je ook op natte grashellingen en rotsen kunt lopen. Wil je meer stabiliteit en wil je je enkels beschermen? Dan raden we hoge schoenen aan. Blijf je op gebaande paden? Dan kun je voor lage schoenen gaan.

Neem een goede rugzak mee waarin je belangrijke spullen kunt stoppen. Zo neem je in ieder geval een EHBO-set mee. Ook is extra kleding, zoals een regenjas, een muts, handschoenen, geen gek idee. Vergeet ook niet eten en drinken mee te nemen! Goede zonnebrandcrème en een kaart en kompas zijn ook erg belangrijk voor jouw wandelvakantie.

Ga je in de bergen klimmen? Dan is het weer erg veranderlijk. Zo kan het het ene moment sneeuwen en het andere moment prachtig weer zijn. Lees dus van tevoren het weerbericht of vraag het na bij andere klimmers.