Economie

Partnerbijdrage

Gas de deur uit én energie besparen doe je zo!

Groningers weten als geen ander wat de gevolgen zijn van gaswinning. Bovendien rijzen de gasprijzen de pan uit. Alle reden dus om in te zetten op minder gasverbruik.


Leestijd: 2 minuten

Petitie: “Energietoeslag ook voor studenten”
Petitie: “Energietoeslag ook voor studenten”

Het is niet te hopen dat er weer besloten wordt om meer gas te winnen in Groningen. Ondanks dat dat ongetwijfeld de gasprijs drukt, zit geen niemand te wachten op de schade aan de gebouwen door de gaswinning. Reden te meer om te proberen het algehele gasverbruik omlaag te krijgen. Door de verwarming lager te zetten, meer op elektriciteit te koken en korter te douchen bijvoorbeeld. Het is een druppel op de gloeiende plaat, maar alle beetjes helpen. Het is in elk geval goed nieuws dat de Groningse gaskraan zo dicht mogelijk blijft.

Het is verstandig om een aantal zaken aan te pakken, met als doel minder gasverbruik. Neem bijvoorbeeld het isoleren van de woning. Zowel dak als muur en vloer zijn te isoleren. Ook is het verstandig om naar de toestand van de ramen te kijken. Ook als je dubbelglas hebt, is er winst te behalen. Het glas heeft de laatste jaren een vlucht genomen op gebied van isolatie. Een HR+++-raam is echt van een andere orde dan het klassieke dubbelglas. Tochtstrip, radiatorfolie, extra gordijnen: ook hier geldt dat alle beetjes helpen.

Gaat het je vooral om de energierekening, dan is het ook verstandig om zuinig met alle energie om te gaan. Wil je daarom niet alleen gas, maar ook elektriciteit besparen? Dan kun je door het opvolgen van een paar eenvoudige tips al best veel voor elkaar krijgen. Bijvoorbeeld voor elke lamp een led-lamp kopen of in kaart brengen welke apparaten veel stroom verbruiken. Het is slim om zonnepanelen aan te schaffen, maar door de run op de energiewekking uit de zon, kan het zijn dat je op een wachtlijst terechtkomt.

Natuurlijk is het slecht nieuws dat de energierekening zo hoog is, maar werd het geen tijd dat er meer nagedacht werd over het verbruik van gas en elektriciteit? Toen het nog niet zo voelbaar was in de portemonnee was men veel minder bereid om te besparen. Ondanks een jarenlange lobby voor het milieu, was men nog niet toe aan het tornen aan het persoonlijke comfort. Nu is met een timer onder de douche gaan heel gewoon. Misschien kunnen we dat ook blijven doen als de gasprijs ooit nog omlaaggaat?