Economie

GCC wil meer duidelijkheid van overheid over mondkapjesplicht

De Groningen City Club (GCC) vindt dat de overheid duidelijker moet zijn over het nut en de noodzaak van het dragen van een mondkapje. Volgens voorzitter Eric Bos wordt er op dit moment niet met één mond gesproken over een eventuele mondkapjesplicht. “De gemiddelde Nederlander snapt er nu niets van”, zegt hij bij RTV Noord.


Leestijd: 1 minuut

GCC wil meer duidelijkheid van overheid over mondkapjesplicht
GCC wil meer duidelijkheid van overheid over mondkapjesplicht

Er is veel discussie over het al dan niet verplicht stellen van mondkapjes in de openbare ruimte. In landen om ons heen moet je steeds vaker een mondkapje dragen. In Nederland zijn de meningen verdeeld. 

Bos verbaast zich vooral over de verschillen van inzichten bij diverse bestuurders. Zo overwegen de burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam het invoeren van een mondkapjesplicht, terwijl Hubert Bruls als voorzitter van de Veiligheidsregio’s zegt dat het weinig zin heeft. Ook de Groningse burgemeester Koen Schuiling ziet nog niks in een mondkapje. “Hoe moet een gemiddelde Nederlander nu weten waar die aan toe is?”, zegt Bos op tv

Onderzoekers van het RIVM zijn tot de conclusie gekomen dat een mondkapje in ieder geval helpt bij het in standhouden van de anderhalvemeternorm. Zo zou men met mondkapjes juist meer geneigd zijn om afstand te houden. 

Voor Eric Bos is het vooral belangrijk dat de nut van een mondkapje nu eens goed wordt uitgezocht. Het bezoek aan de binnenstad is voor 30 procent afgenomen, vooral omdat mensen van buiten de stad het niet prettig vinden om door het centrum te lopen. In omliggende dorpen zijn de mensen meer gewend rekening met elkaar te lopen. “Maar we lopen wel inkomsten mis”, aldus Bos.