Economie

Partnerbijdrage

Gebruik zelf geen vergif en laat ongedierte verantwoord bestrijden!

Al sinds 1 januari 2017 is het gebruik van muizen- en rattengif buitenshuis verboden in de Europese Unie. Reden hiervoor is dat het ook andere dieren om het leven zou brengen. Volgens menig ongediertebestrijder is verbod het een goede zaak, niet alleen vanwege de doorvergiftiging van andere dieren zou doden, maar ook om andere redenen. Wat kun je dan wel doen om muizen en ratten te weren? We hebben wat tips voor je op een rijtje gezet.


Leestijd: 4 minuten

Gebruik zelf geen vergif en laat ongedierte verantwoord bestrijden!
Gebruik zelf geen vergif en laat ongedierte verantwoord bestrijden!

Waarom zoeken deze knaagdiertjes in onze woning of bedrijfspand?

Ratten en muizen, maar ook andere soorten ongedierte, zijn altijd op zoek naar een veilige omgeving waar ze ook voldoende voedsel binnen handbereik hebben. En waar vinden ze veiligheid en voedsel? Juist, in een woonhuis of bedrijfsruimte. En dat zou zomaar eens jouw huis kunnen zijn. Eigenlijk heb je het muizen en ratten te gemakkelijk en te verleidelijk gemaakt: ze konden bij je binnenkomen en je verzorgt dagelijks – onbewust weliswaar – hun ontbijt, lunch en diner!

Hoe voorkom ik een ratten- of muizenplaag?

Een ratten- of muizenplaag is enorm vervelend. Behalve dat de beestjes je de stuipen op het lijf kunnen jagen als je ze ineens ergens ziet wegschieten, is het ook behoorlijk onhygiënisch om ze in huis te hebben. Ze vreten aan je etenswaren en knabbelen aan je spullen om hun tandjes op lengte te houden. Dat kan leiden tot flinke schadeposten. Daarnaast kunnen ze door middel van hun speeksel, urine en keutels ook nog eens allerlei ziekten overbrengen op de mens. Deze overlast van ratten en muizen wil je te alle tijde voorkomen. Er is een aantal dingen dat je zou kunnen doen om zo’n plaag te voorkomen:

  1. Het is ten eerste belangrijk dat je je woning of bedrijfsruimte schoonhoudt. Laat bijvoorbeeld geen etensresten slingeren. Hoewel het voor jou misschien afval is, is het voor de knagers een waar feestmaal! Zorg er dus voor dat het opgeruimd wordt.
  2. Bewaar voedsel in afsluitbare, plastic bakjes of dozen. Ratten en muizen zijn doorzetters, ze doen er alles aan om voedsel te bemachtigen. Het is dus zaak ervoor te zorgen dat ze er onmogelijk bij kunnen komen.
  3. Dicht alle naden, kieren en gaatjes van je pand. Daardoor kunnen de beestjes niet binnen komen, maar kunnen ze zich – als ze toch een manier hebben gevonden om binnen te komen – Op deze manier maak je het voor de ratten en muizen onbegonnen werk zich te verplaatsen. Hiermee wordt je woning of bedrijfspand onaantrekkelijk voor hen.

Wat kan ik doen als ik last heb van een ratten- of muizenplaag?

Ben je te laat met het voorkomen van ongedierte in je woning of bedrijfspand en rennen de momenteel door je hele huis of bedrijfspand? Dan is het een must zo snel mogelijk actie te ondernemen om verdere schade te voorkomen en risico’s op ziektes uit te bannen.

Je kunt een ratten- of muizenval plaatsen. Je kent ze wel, de eeuwenoude houten plankjes waar je een stukje kaas op legt en die dichtklapt als een beestje het stukje kaas probeert te pakken. Liever bloederige situaties vermijden? Maak dan gebruik van een diervriendelijke val: je vangt de muizen of ratten om ze ergens anders – ver van je woning of bedrijfspand – uit te zetten. Apparaatjes die een ultrasoon geluid uitstoten kunnen muizen of ratten verjagen, al zijn ‘de geleerden’ het daar niet over eens. Hetzelfde geldt voor het weren van de beestjes met geuren. Zo zouden muizen en ratten niet houden van de geur van peper, kruidnagel, kamille en lavendel. Of dat echt zo is, wie zal het zeggen? De ratten en muizen in elk geval niet.

Kan ik zelf muizen of rattengif inzetten binnenshuis?

Het gebruik van muizen- of rattengif wordt door ongediertebestrijders van Beestjes Kwijt afgeraden.Kees Bruers van Traas Midden-Brabant, aangesloten bij het ongediertebestrijdersplatform Beestjes Kwijt, laat weten waarom: “Als mensen muizen of ratten in hun woning of bedrijfspand hebben, halen ze bij een doe-het-zelfzaak bestrijdingsmiddelen voor particulier gebruik. Dat is geen zwaar gif en dat heeft als consequentie dat de beestjes niet doodgaan, maar juist resistent traken tegen het middel. Uiteindelijk moet ik dan komen en is een zwaarder bestrijdingsmiddel nodig om echt van de muizen- of rattenplaag af te komen.”

Wat wel te doen bij een hardnekkige plaag?

De beste oplossing voor het bestrijden van een standvastige ratten- of muizenplaag is en blijft het inschakelen van professionele ongediertebestrijding. Behalve dat je bespaart op doe-het-zelf middelen, zoals vallen, ultrasoon geluid en vergif, voorkom je ook nog eens frustraties als blijkt dat huis-, tuin- en keukenoplossingen geen effect blijken te hebben. Daarnaast: hoe langer je aan blijft rommelen, des te groter de plaag wordt, want de beestjes zitten ondertussen niet stil en planten zich razendsnel voort.

Wil je echt van je muizen- of rattenplaag af, dan heb je een expert nodig die snel bij je is, die je voorziet van een rappe en vakkundige verdelging en die je voor zijn diensten een eerlijke prijs berekent. Bij Beestjes Kwijt ben je dan aan het goede adres. Wij werken samen met vakkundige, ervaren én klantvriendelijke ongediertebestrijders in heel Nederland en kunnen je dus in het hele land snel van dienst zijn. Neem vandaag nog contact op met Beestjes Kwijt, dan word je snel geholpen!