Economie

Grand Theatre trekt in coronajaar 8500 bezoekers

Het Grand Theatre aan de Grote Markt in Groningen heeft afgelopen jaar 8551 bezoekers getrokken. In een jaar dat wederom in het teken stond van corona heeft het theater tweemaal de deuren moeten sluiten. Van 1 januari tot en met 2 juni en van 26 november tot en met 31 december waren er geen activiteiten in het pand aan de Grote Markt. (Foto boven: Grand Theatre, foto Knelis).


Leestijd: 2 minuten

Veerle van Overloop speelt internationaal geprezen voorstelling White Rabbit, Red Rabbit in Grand Theatre
Veerle van Overloop speelt internationaal geprezen voorstelling White Rabbit, Red Rabbit in Grand Theatre

Uitzondering hierop waren twee voorstellingen die halverwege april in het kader van de landelijke pilot voor Testen voor Toegang bezocht konden worden. In de overige maanden waren er 140 voorstellingen te zien en 35 overige activiteiten. Vaak met een beperkte capaciteit. In 2019, het laatste jaar voor de pandemie, trok het theater nog ruim 35.000 bezoekers.

Ruim 1100 bezoekers zagen Mansholt van Toneelgroep Jan Vos. Deze voorstelling over het leven van Eurocommissaris Sicco Mansholt werd een week lang gespeeld in een grote tent op het terrein van Kijkboerderij ’t Hoogeveld in Eelde. Een andere populaire voorstelling was Ik… eh ik (6+) van huisgezelschap Het Houten Huis. De jeugdvoorstelling werd in totaal vijf keer voor volle zalen gespeeld.

Festivals

Naast de reguliere programmering bood Grand Theatre ook weer ruimte aan een aantal Groninger festivals. Eurosonic/Noorderslag gebruikte het theater als locatie voor filmopnames van concerten die gestreamd werden tijdens het online festival. Voor Noorderzon, Soundsofmusic, Take Root en Jonge Harten waren de boven- en benedenzaal prominente speellocaties in hun programmering.

Theatre-to-go

Vanaf zaterdag 17 april presenteerde Grand Theatre op tien zaterdagen Theater-to-go. Voor €2,50 kon de bezoeker een 1-op-1 voorstelling afhalen bij het theatercafé. De korte voorstellingen waren voor één bezoeker tegelijk, vonden plaats op anderhalve meter afstand en in de buitenlucht. In totaal lieten 96 bezoekers zich verrassen door een 10 minuten durende opvoering van Illustere Figuren, JÓRMA, Teddy’s Last Ride en Tussenland.

Heel Groningen Gratis

In augustus startte Grand Theatre de actie Heel Groningen Gratis als wederdienst naar de gemeente Groningen en haar inwoners voor de steun tijdens de coronacrisis. Alle inwoners van de gemeente die een account hadden of aanmaakten kreeg een voucher waarmee een gratis voorstelling bezocht kon worden. In totaal deelde het theater zo’n 7000 gratis tickets uit. De vouchers zijn nog tot en met 31 augustus 2022 te verzilveren.

Grand Theatremakers

De zes makers die ondersteund worden door de ontwikkelinstelling Grand Theatre hadden ook in meer of mindere mate last van de coronabeperkingen. Zo werd de tour van Hendrik Aerts met Blackbird – Rebirth in het voorjaar geannuleerd en ondervond Bleeding Love van Nic Bruckman hetzelfde lot. Teddy’s Last Ride was genoodzaakt hun voorstelling Safe Sex aan te passen om binnen de maatregelen plaats te laten vinden. Veerle van Overloop / ShELFISH ging met haar voorstelling ONE in première op Noorderzon festival of performing arts, wat haar positieve recensies in de Volkskrant, Dagblad van het Noorden en Theaterkrant opleverde.

In het najaar, toen de culturele sector met coronatoegangsbewijzen op volledige capaciteit kon werken, ging Binnenwoud (2+) van Jasmin Hasler in première. Zowel de binnen- als de buitenversie van deze voorstelling waren uitverkocht. Eind oktober was het de beurt aan X_YUSUF_BOSS die met de première van LÍX zorgde voor een volle benedenzaal van Grand Theatre.