Economie

Groningen bakermat van Lego in Nederland

Harry Potter-Lego, Star Wars-Lego: je kunt het zo gek niet bedenken of er is Lego van gemaakt. De oorspronkelijk Deense speelgoedfabrikant is nog altijd ongekend populair en ook in Nederland vindt het al generaties lang gretig aftrek. Maar wist je dat Groningen de bakermat van Nederlandse Lego is? Niet vanuit de Randstad maar vanuit het hoge Noorden hebben de plastic blokjes Nederland veroverd. Klaas Sportel, oud-medewerker van Lego Nederland in Grootegast, schreef er een boek over: LEGO in Nederland.


Leestijd: 1 minuut

Hoe kwam Lego van Denemarken naar Nederland? In zijn boek beschrijft Sportel het. Het begon allemaal met de Groningse ondernemer Koert Lameris. In 1953, tijdens een grote beurs in Kopenhagen, stuitte hij op het kraampje van Godtfred Kirk Christiansen, de aartsvader van Lego. De kunststofsteentjes lieten hem niet meer los, want in Nederlandse speelgoedwinkels had je destijds niet veel meer dan Ganzenbord, modelvliegtuigen en Meccano. ‘Dit moeten we ook in Nederland hebben’, dacht hij dus. Een paar jaar later, in 1957, was Lego Holland in Groningen een feit en gingen de eerste blokjes over de toonbank.

Dak Peizerweg vol met Legosteentjes

Al snel kwam er ook in Haren en Grootegast een Lego-vestiging. Het moederbedrijf van Lego in Denemarken vroeg Groningen in begin jaren ‘60 zelfs om Legosteentjes te fabriceren en testen. In een pand aan de Peizerweg werden de steentjes op het dak gelegd om te testen hoe goed ze tegen verschillende weersomstandigheden konden.

De daaropvolgende veertig jaar groeide Lego hard. Het is anno 2024 de grootste speelgoedfabrikant ter wereld. Waarschijnlijk groeit er in 2024 geen kind op dat niet met Lego heeft gespeeld, tenminste in Europa. En in Nederland begon dat allemaal in de provincie Groningen.

Het boek van Klaas Sportel is verkrijgbaar bij Godert Walter Groningen, Boomker Haren en Bol.com.