Economie

Groningen heeft grootste percentage onbenut arbeidspotentieel

De gemeente Groningen heeft het grootste percentage van onbenut arbeidspotentieel in de bevolkingsgroep van 15 tot 75 jaar. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Het gaat om 14 procent van de bevolking, terwijl het landelijk gemiddelde 10,1 procent is.


Leestijd: 1 minuut

Groningers met bijstandsuitkering mogen bijverdienen met parttime werk
Groningers met bijstandsuitkering mogen bijverdienen met parttime werk

Het onbenut arbeidspotentieel bestaat uit werklozen, semiwerklozen en onderbenutte deeltijdwerkers tussen de 15 en 75 jaar. Groningen wordt gevolgd door Delft (13,9 procent), Wageningen (13,7 procent) en Amsterdam (13,5 procent). Ook qua provincie staan we bovenaan, met een percentage van 11,6, gevolgd door Noord-Holland met 11,1 procent. Het onbenut arbeidspotentieel is het kleinst in de drie zuidelijke provincies: Noord-Brabant, Zeeland en Limburg.

Het grootste deel van het onbenutte arbeidspotentieel bestaat uit vrouwen die meer uren willen werken. Als je alleen kijkt naar de vrouwen in de provincie benut 12,2 procent hun arbeidspotentieel niet. Het landelijke gemiddelde ligt op 11,2 procent. Dat is vooral toe te schrijven aan het grotere aandeel onderbenutte deeltijdwerkers onder vrouwen.