Economie

‘Groningen heeft, wat Amsterdam niet (meer) kan bieden’

Groningen is jarenlang de donorstad geweest van talent voor Amsterdam: veel afgestudeerden uit Groningen vertrekken na hun studie naar Amsterdam. Net zoals veel jeugdige voetballers van FC Groningen later naar Ajax gaan. Maar het tij is aan het keren: de kansen op een baan in Groningen nemen toe, ook voor afgestudeerden. Bovendien heeft Amsterdam ook nadelen, die zo groot worden dat meer grote bedrijven zeggen: “Ik kan het mijn personeel niet langer aandoen om in Amsterdam te moeten werken.”


Leestijd: 2 minuten

Meest actieve en hardstuderende student van Groningen
Meest actieve en hardstuderende student van Groningen

Een en ander betoogt zaterdag in de weekendbijlage van De Volkskrant de Groningse wethouder van economische zaken, Joost van Keulen (VVD). De krant heeft een special die gewijd is aan “de ongekende gedaanteverwisseling van de geliefde én gehate hoofdstad”, Amsterdam dus.

Volgens cijfers is het tot nu toe nog zo dat van de tien afgestudeerden uit Groningen er na hun studie zeven een enkeltje Randstad nemen, omdat de loopbaanmogelijkheden er simpelweg groter zijn. Daarbij zijn het vooral economie- en rechtenstudenten die na hun studie uit Groningen vertrekken, omdat in Groningen geen multinationals en grote advocatenkantoren zijn. Maar de uitblinkers in andere studierichtingen blijven wel in Groningen.

Bovendien heeft de gemeente Groningen de banden wat aangehaald met Vindicat, waar de leden tot voor kort in hun eigen universum leefden, en nauwelijks kennis namen van de Groningse economie. Maar de gemeente wil de Vindicat-leden laten zien dat er ook in Groningsen steeds meer uitdagende banen en bedrijven zijn. En ook probeert Groningen hier grote bedrijven naar toe te lokken, zoals Google en IBM, die hier graag komen vanwege de beschikbaarheid van goed opgeleid personeel.

Wethouder Joost van Keulen hoopt bovendien op een “domino-effect”, zodat na IBM nog  meer interessante bedrijven zich in Groningen gaan vestigen. Maar Groningen is er volgens de wethouder niet op uit om een tweede Amsterdam te worden.

“Met Google in de Eemshaven en IBM in de stad zullen ook andere bedrijven zich afvragen: wat gebeurt er daar in het Noorden? Vergeet niet dat Amsterdam ook nadelen heeft, vervolgt hij. ‘Je betaalt je er blauw, het is er stervensdruk, het is een stad met een totaal andere sfeer dan Groningen. Mijn eigen vrouw was na een half jaar zo klaar met Amsterdam dat ze gillend is weggerend’. Hij verwacht zelfs een omslag. ‘Het kan best dat bedrijven die nu in Amsterdam zitten zich bedenken: ik kan het mijn personeel bijna niet meer aandoen hier te gaan wonen.’

Volgens Jouke van Dijk, hoogleraar regionale arbeidsmarktanalyse aan de RUG, is dit geen wensdenken van de Groningse wethouder, maar blijkt uit cijfers van de OESO dat steden in de “tweede ring” inlopen op door congestieproblemen geteisterde steden in de Randstad, waar de rek er wel een beetje uit is, aldus het artikel in De Volkskrant.

(Foto boven: meidenblog.nl)

DISCUSSIE EN REACTIES kunt u vinden op onze Facebookpagina

Gezellige drukte in Amsterdam - voor wie er van houdtt
Gezellige drukte in Amsterdam – voor wie er van houdtt