Economie

Groningen provincie met grootste stijging huurprijzen in vrije sector

De gemiddelde vierkantemeterprijs van huurwoningen in de vrije sector in Nederland is in het tweede kwartaal van 2020 met 2,4 procent gestegen. Maar in Groningen was de stijging aanzienlijk hoger: 6,2 %. Dat blijkt uit cijfers van woningplatform Pararius.


Leestijd: 1 minuut

Op provinciaal niveau lopen de prijsstijgingen uiteen. De vierkantemeterprijzen in Friesland (+4,8%) en Groningen (+6,2%) stegen het hardst, nieuwe huurders betaalden in deze provincies respectievelijk € 9,98 en € 14,65 per vierkante meter per maand. Friesland is de enige Nederlandse provincie waar de gemiddelde vierkantemeterprijs niet boven de tien euro uitkomt.

De procentuele prijsstijging blijft zoals verwacht gematigd. Sinds het derde kwartaal van 2018 is de prijsstijging niet groter geweest dan 5 procent.

In Amsterdam, Den Haag en Eindhoven is voor het eerst in lange tijd een lichte daling in de gemiddelde vrije sector huurprijs te zien. In Amsterdam daalde de gemiddelde huurprijs met 1,4 procent, in Den Haag met 0,5 procent en in Eindhoven met 1,9 procent. In Rotterdam steeg de gemiddelde huurprijs met 0,2 procent naar € 16,33 per vierkante meter per maand. In Utrecht was de prijsstijging wat hoger: daar betaalden nieuwe huurders 5,6 procent meer dan in het tweede kwartaal van 2019, € 17,81 per vierkante meter per maand.

In Overijssel (+2,7%), Gelderland (2,6%), Limburg (+2,4%), Noord-Brabant (+2,2%) en Utrecht (+2,7%) lag de procentuele prijsstijging rond de twee procent. Het verschil in vierkantemeterprijzen in deze provincies is wel veel groter. In de duurste provincie uit dit rijtje, Utrecht, betaalden nieuwe huurders afgelopen kwartaal € 16,01 per vierkante meter per maand. De gemiddelde vierkantemeterprijs in Overijssel ligt ruim vijfenhalve euro lager: € 10,64.

Bron en meer informatie: Pararius