Economie

Groningen ondertekent brandbrief aan nieuwe kabinet: ga aan de slag met wooncrisis

Een coalitie van de zestien grootste steden in Nederland, waaronder ook Groningen, doet een dringende oproep aan de formerende partijen. Ze willen dat het volgende kabinet een doorbraak realiseert in de wooncrisis in de steden en helpt de steden klaar te maken voor de toekomst.


Leestijd: 1 minuut

CBS: veel Groningse jongeren willen verhuizen
CBS: veel Groningse jongeren willen verhuizen

In de gezamenlijke position paper ‘Binnenstedelijk Bouwen, de stad van de toekomst staat al in de steigers’ beschrijven de steden wat zij van het nieuwe kabinet verwachten. Het gaat onder andere om een niet eerder vertoonde, forse investering in de woningbouw, duurzame mobiliteit, groen (in en om de steden), energietransitie en klimaat (-adaptatie).

Wethouder Roeland van der Schaaf van Ruimtelijke Ordening: ‘wij steunen de oproep voor het doorpakken en tempo maken met binnenstedelijk bouwen. Wij doen hier hard ons best voor op de Suikerzijde. Dit betekent bouwen, maar wel met kwaliteit en daarvoor hebben wij de steun van het Rijk hard nodig.’

De oproep aan de formerende partijen en de position paper worden ondersteund door: De gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Groningen, Arnhem, Nijmegen, Zwolle, Breda, Zaanstad, Almere, ‘s- Hertogenbosch, Amersfoort, Tilburg, Haarlem. De provincies Noord-Holland, Utrecht en Zuid-Holland. De stadsvervoerders HTM, RET en GVB, de Fietsersbond.