Economie

Partnerbijdrage

Groningers kiezen massaal voor ander merk dan Huawei bij keuze smartphone

Uit onderzoek van onder andere prijsvergelijkingssite Beste Deal is gebleken dat de merkvoorkeur onder Groningers de afgelopen maanden flink is veranderd. Meer dan 40% verschil is meetbaar ten aanzien van dezelfde periode vorig jaar. Meer mensen kiezen nu voor een Samsung en minder voor Huawei.


Leestijd: 1 minuut

Groningers kiezen massaal voor ander merk dan Huawei bij keuze smartphone
Groningers kiezen massaal voor ander merk dan Huawei bij keuze smartphone

Reden hiervan is vooral te wijten aan het feit dat de Verenigde Staten Huawei op de zwarte lijst heeft gezet. Huawei zou een gevaar zijn voor de samenleving en mogelijk kunnen spioneren voor de Chinese geheime dienst. Ook zou Huawei volgens de president Amerikaanse handelssancties hebben geschonden tegen Iran.

Oorspronkelijk zou het handelsverbod met Huawei ingaan op maandag 19 augustus, maar het Amerikaanse ministerie van Handel heeft de sancties voor een periode van drie maanden uitgesteld. Persbureau Reuters meldt dat dit nodig is om ontwrichting van bestaande klanten te beperken.

Ondanks de mindere mate van interesse is fabrikant Huawei nog altijd de op twee na populairste fabrikanten op het gebied van smartphones. Ook in Groningen. Een groot percentage overstappers kiest namelijk voor Samsung, terwijl deze al op nummer één stond.

Vooralsnog is er geen reden voor paniek. Als je net de nieuwste Huawei P30 of Huawei P30 Pro hebt gekocht, blijft deze de komende tijd gewoon updates ontvangen. Dit geldt voor alle Huawei toestellen. Ook kan je de komende jaren gewoon nog gebruik blijven maken van alle apps van Android en Huawei. Ook als het gaat om beveiligingsupdates meldt Huawei dat alle smartphones die reeds verkocht zijn en momenteel nog wereldwijd op voorraad zijn gewoon zullen worden voorzien van software- en beveiligingsupdates.

Omdat de toekomst voor Huawei onduidelijk is en er geen zekerheid is dat Google op toekomstige Huawei telefoons kan worden geïnstalleerd, heeft Huawei een eigen besturingssysteem ontwikkeld.  Het besturingssysteem van Huawei heeft de naam HarmonyOS gekregen. Het bedrijf heeft hier sinds 2017 al aan gewerkt en kan als het moet dit systeem per direct uitrollen op alle nieuwe toestellen. Logischerwijs hoopt de fabrikant dit niet nodig te hebben en gebruik te kunnen blijven maken van het wereldwijde succes van Android.