Economie

Groningers somber over economie en werkgelegenheid

Werkenden in Groningen en Friesland verwachten een harde economische klap door de coronacrisis. 20 procent denkt zijn baan te verliezen, en meer dan een derde van de noorderlingen denkt dat de werkgelegenheid in het Noorden sterk zal teruglopen als gevolg van de crisis.


Leestijd: 1 minuut

Dat blijkt uit een peiling van het CNV onder een representatieve groep van 4000 werkenden in Friesland en Groningen.

Ruim een derde denkt na het verlies van zijn baan langdurig werkloos te blijven. 20 procent denkt dat de crisis het Noorden harder treft dan de Randstad. De helft verwacht dat de situatie van voor de coronacrisis niet meer terugkomt. 

Dreun voor Groningen

‘Ontluisterende cijfers. Deze provincies hebben het minst aantal coronabesmettingen van Nederland maar worden hard getroffen. Groningen en Friesland gaan momenteel aan kop in de werkloosheidscijfers van het CBS,’ aldus Piet Fortuin, CNV-voorzitter. ‘Groningen kreeg bovendien al een economische dreun door het afschroeven van de gaswinning. In Friesland verwachten we daarnaast een mokerslag in de horeca- en toerismesector.’

Toekomst

Over de toekomst zijn veel Friezen en Groningers ongunstig gestemd. 68% maakt zich zorgen over de toekomst van werkend Nederland en 70% over het sociale stelsel. 75% heeft zorgen over het toekomstig pensioen, waaronder ook veel jongeren. ‘We roepen het kabinet op om verder te kijken dan de Randstad-neus lang is. Bedrijven roepen we op om zich hier te vestigen. De noordelijke niet-lullen-maar-poetsen mentaliteit maakt dit een interessante vestigingsplaats,’ stelt Fortuin.