Economie

Gronings bedrijf blinkt uit: Van Dijk metaalbewerking ontvangt EZK Energie Award

Van Dijk Metaalbewerking uit Groningen heeft de EZK Energie Award gewonnen in de categorie voor midden- en kleinbedrijven. Deze prijs, uitgereikt door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), erkent bedrijven die zich op bijzondere wijze inzetten voor energiebesparing en duurzaamheid.


Leestijd: 2 minuten

Foto: RVO
Foto: RVO

De EZK Energie Award is een jaarlijkse prijs die wordt toegekend aan bedrijven die uitblinken in het verminderen van hun energieverbruik en het duurzaam inzetten van technologieën. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 15.000 en wordt uitgereikt tijdens het EZK Energie Event.

Volgens directeur Jan Berends betekent de prijs veel voor Van Dijk Metaalbewerking. “Het laat zien dat we goed bezig zijn. Het is een blijk van waardering, een soort diploma: je hebt je doelstelling gerealiseerd.”

Van energiebesparingsplicht tot inspirerend voorbeeld

De onderneming van Berends kwam in aanraking met energiebesparing toen het bedrijf werd verbouwd en er een nieuwe hal van 500 vierkante meter werd bijgebouwd. “Aangezien ons energieverbruik hoog was, kregen we een energiebesparingsplicht,” legt hij uit. “Zo zijn we bezig gegaan met hoeveel stroom we verbruiken en hoe we daarop konden besparen.”

Van Dijk Metaalbewerking heeft hun energieverbruik drastisch verminderd door het uitvoeren van warmtescans voorkomt het bedrijf energieverspilling door lekkages, het vervangen van de traditionele verlichting door energiezuinige ledlampen en het installeren van een warmtepomp om efficiënter te verwarmen en te koelen. Door deze maatregelen wekt het bedrijf alle benodigde stroom zelf op.

De RVO benadrukt dat de oplossingen van Van Dijk Metaalbewerking zijn niet alleen effectief, maar ook gemakkelijk door andere bedrijven over te nemen. Het concept zorgt niet alleen voor minder energieverbruik, maar draagt ook bij aan de vermindering van de drukte op het elektriciteitsnet. Hierdoor zijn is het Groningse metaalbewerkingsbedrijf een inspirerend voorbeeld voor andere ondernemingen die hun onderneming willen verduurzamen.

‘Té ver verduurzaamd’

De verduurzamingsmaatregelen van Van Dijk metaalbewerking resulteert in een nieuwe uitdaging voor het bedrijf: er zelfs sprake van een overschot aan opgewekte stroom, legt Berends uit. “Het bedrijf is eigenlijk té ver verduurzaamd, dus we hebben stroom over. En omdat we grootverbruiker zijn kost het geld om stroom het net in te pompen. Daarom kijken we nu naar hoe we de stroom elders kunnen onderbrengen.”

Het prijzengeld wordt geïnvesteerd in vervolgonderzoek naar het vermarkten van de overtollig opgewekte stroom. Dit doet Van Dijk metaalbewerking in samenwerking met gemeente Groningen en Bedrijfsvereniging Noord. “We willen onderzoeken hoe we onze stroom kunnen verkopen en wat daarbij komt kijken, inclusief de juridische aspecten,” zegt Berends. Dit onderzoek moet eind van het jaar afgerond zijn.