Economie

Groningse broers ontwikkelen Stuga: tuinhuisje als extra werk- en leefplek

De Groningse broers Jauke en Wouter van den Brink hebben ‘Mijn Stuga’ ontwikkeld: een plug & play tuinstudio als verlenging van je huis. Ze noemen het dé oplossing voor een extra vergunningsvrije ruimte om zonder afleiding te kunnen werken en leven. Dat meldt de Groninger Ondernemers Courant.


Leestijd: 2 minuten

Groningse broers ontwikkelen Stuga: tuinhuisje als extra werk- en leefplek
Groningse broers ontwikkelen Stuga: tuinhuisje als extra werk- en leefplek

“Het idee om een multifunctionele ruimte voor in de tuin te ontwerpen lag al even op de plank en is ontstaan toen ik bezig was het met bouwen van een schuur naast mijn eerste eigen huis”, vertelt Wouter. “Waar een schuur vaak al een bestemming heeft voor noodzakelijke spullen, vonden we het juist zonde dat je niet zelf meer kan genieten van die extra gecreëerde ruimte in de tuin.” 

Het bleef in eerste instantie bij een idee, maar zwengelde weer aan toen de coronapandemie zijn intrede deed. De broers wijzen op de extra functie die een huis erbij heeft gekregen nu het hybride werken zijn intrede heeft gedaan: de werkplek. “Niet ieder huis is hierop ingericht en de huidige wooncrisis maakt het er voor veel mensen niet makkelijker op om voor een paar m2 meer te verhuizen”, laten de broers weten.

Een extra reden dus, om het idee van de Stuga uit te werken. “En omdat traditionele tuinhuisjes mij qua design totaal niet aanspraken, was het idee om een veel strakker ontwerp te bedenken, met meer hoogte en lichtinval”, vult Jauke aan. 

De Stuga is niet uitsluitend bedoeld voor werk, benadrukt Wouter. “Heb je bijvoorbeeld meer behoefte aan een plek om je yogamatje uit te rollen, jouw hobby uit te oefenen of gun je jouw puberkind een plek om ongestoord te gamen? Met een Stuga kan dat allemaal.” 

Het plaatsen van de Stuga kan doorgaans vergunningsvrij, maar je moet dus wel beschikken over een tuin. De naam Stuga betekent huisje in het Zweeds en is afgeleid van de vele eenvoudige vakantiehuisjes in afgelegen natuurgebieden die Zweden rijk is. In het ontwerp komt diezelfde eenvoud terug net als de keuze voor hout als hoofdmateriaal zowel in de binnen- als buitenruimte.

Een basismodel Stuga is verkrijgbaar vanaf €16.500,- incl btw. Meer informatie over de Stuga vind je op www.mijnstuga.nl.