Economie

Groningse economie krimpt door afbouw gaswinning

De economie in de provincie Groningen is in het tweede kwartaal van 2023 met 13 procent gekrompen ten opzichte van een jaar eerder. De afbouw van de gaswinning zorgde voor deze forse krimp. Als je de delfstoffenwinning niet meerekent, was de economie in Groningen even groot als een jaar geleden. Dat meldt het CBS op basis van voorlopige cijfers.


Leestijd: 1 minuut

De forse krimp in Groningen wijkt af van het beeld in de rest van het land. Tussen de overige provincies zijn de verschillen beperkt. In Zeeland, Overijssel en Limburg kromp de economie met zo’n 1 procent. In Friesland, Flevoland, Noord-Holland, Noord-Brabant en Utrecht groeide de economie met zo’n 1 procent.

Bron | CBS

De regio Overig Groningen kende de sterkste krimp met 15 procent. In deze regio bevinden zich de meeste gaswinningslocaties. De afbouw van de gaswinning leidt ertoe dat de economie van deze regio flink kleiner wordt. Als we de gaswinning buiten beschouwing laten, groeide de economie in Overig Groningen met circa 1 procent. In Delfzijl en omgeving kromp de economie met 4 procent. Dat kwam voornamelijk doordat de industrie in die regio veel last heeft van de hoge energieprijzen.