Economie

Groningse werkgelegenheid mild geraakt door corona

De werkgelegenheid in Groningen is mild geraakt door de coronacrisis. Dat meldt het UWV. In vergelijking met andere regio’s valt de krimp in Groningen nog mee.


Leestijd: 1 minuut

Ruim een derde minder WW-uitkeringen dan vorig jaar
Ruim een derde minder WW-uitkeringen dan vorig jaar

Volgens het UWV heeft dat te maken met het feit dat relatief veel inwoners van Groningen in groeisectoren als zorg, openbaar bestuur en onderwijs werken; in krimpsectoren als de luchtvaart zijn relatief weinig Groningers werkzaam. In Groningen werd vvooral de werkgelegenheid bij uitzendbureaus en in de horeca geraakt, zo ziet het UWV.

Werkgelegenheid behouden

Door steunmaatregelen van de overheid bleef – ondanks de coronacrisis – veel werkgelegenheid behouden. Maar er was wel sprake van krimp; in september 2020 telde Nederland 96.000 banen van werknemers minder dan een jaar ervoor. In de arbeidsmarktregio Groningen was de krimp met 1.200 werknemersbanen (-0,4%) kleiner dan de landelijke afname van 1,2%.

Ook in 2021 kansen op werk

Er zijn volgens het UWV nog steeds goede kansen op werk in verschillende beroepen en sectoren. In de arbeidsmarktregio Groningen geldt dit bijvoorbeeld voor monteurs, loodgieters, elektriciens, verzorgenden ig, verpleegkundigen, AA- en assistent accountants en ict-beroepen zoals applicatie-, systeem-en functioneel beheerders.