Economie

Groot personeelstekort in kinderopvang Groningen

Ook in Groningen is er een groot tekort aan personeel in de kinderopvang. Dat meldt het UWV. Landelijk gaat het om een tekort van 5.000 medewerkers, maar ook in Groningen is het lastig om personeel te vinden.


Leestijd: 1 minuut

Hulp voor 3700 kinderen in Groningen die het thuis minder breed hebben
Hulp voor 3700 kinderen in Groningen die het thuis minder breed hebben

Op dit moment staan er in de provincie Groningen 100 vacatures open voor medewerkers in de kinderopvang. Volgens het UWV is het belangrijk om deze tekorten tegen te gaan, zodat ook de tekorten in andere sectoren verkleind kunnen worden. “Opvang van kinderen is voor veel ouders namelijk een belangrijke randvoorwaarde om te kunnen werken”, aldus het UWV.

Tekorten kinderopvang worden alleen maar groter

De kinderopvang heeft op dit moment landelijk een tekort van 5.000 medewerkers. Kinderopvangorganisaties moeten nu al steeds vaker een groep sluiten, omdat er te weinig pedagogisch medewerkers beschikbaar zijn.Tegelijkertijd worden er meer kinderen geboren en stijgt daardoor de vraag naar opvang. Het landelijk tekort loopt daarom op naar 7.000 medewerkers in 2031.

Het tekort is groter als rekening gehouden wordt met de kabinetsplannen om vanaf 2025 voor alle werkende ouders de kinderopvang voor 96% van het maximum uurtarief te vergoeden. De verwachting is dat meer ouders hierdoor gebruik gaan maken van kinderopvang. In dat geval kunnen de tekorten oplopen tot 29.000 medewerkers in 2031.