Economie

Partnerbijdrage

Haagplanten of toch coniferen

In het Latijn wordt de conifeer de Coniferae genoemd. Letterlijk vertaald betekend conifeer ‘kegeldrager’. De conifeer heet zo, omdat in de zaden een kegelvrucht zit. De zaden van de conifeer kunnen structuren hebben die vergelijkbaar met fruit zijn, er gaan alleen nooit echte vruchten aan groeien. Er zijn wel zeshonderd verschillende soorten coniferen. De conifeer is de meest soortenrijke groep van de naaktzadigen. De conifeer is een houtachtige plant en zijn zeer geschikt om een prachtige haag te maken. De drie bekendste coniferen zijn de groene, gele en de blauwe. Je kunt zelf het beste bepalen welke conifeer het beste bij je tuin past. De meeste coniferen blijven het hele jaar door groen. Het is belangrijk om de coniferen te snoeien. Het is het beste om de conifeer twee keer per jaar te snoeien. Het beste kun je de conifeer in de maand juni en augustus snoeien. Door ze goed te snoeien krijg je een mooie, strak gevulde haag. De conifeer kun je beter niet snoeien met zeer zonnig weer en/of heet weer, zo voorkom je verbranding. Een veel voorkomende conifeersoort in de Nederlandse tuinen zijn de Thuja Brabant en de Thuja Smaragd.


Leestijd: 2 minuten

Haagplanten of toch coniferen
Haagplanten of toch coniferen

Een andere benaming voor de Thuja Brabant is de Westerse Levensboom. De conifeer Thuja Brabant is een kwalitatief sterke struik. Het is een groenblijvende conifeer, dat betekend dat de Thuja Brabant het hele jaar door groen blijft, ook in de winter. Daardoor geeft de Thuja Brabant het hele jaar door privacy in je tuin. Van de Thuja Brabant kun je zowel een grote als een kleine haag van planten. De Thuja Brabant kan het beste tussen oktober en juni geplant worden. Het is belangrijk dat het tijdens het planten niet vriest of sneeuwt. Plant je de Thuja Brabant in een warmere periode, wees je er dan van bewust dat de struik dagelijks van genoeg water wordt voorzien. Als je de Thuja Brabant twee keer per jaar snoeit, kweek je een dichte haag. Je kunt het beste snoeien in april en september. Tijdens deze manden krijg je de mooiste vorm en dichtste haag. Je moet nooit dieper snoeien dan waar de twijgen groeien. Twijgen lopen dan namelijk niet meer uit en dan ontstaan er kale plekken in je haag die niet meer groen worden. Snoei je de conifeer niet, dan zal deze een kegelvormige boom worden.

Als je Thuja Smaragd letterlijk vertaald betekend het westerse boom. De Thuja Smaragd is een sterke conifeer. De Thuja Smaragd is zeker geschikt voor een haag en is een groenblijvende conifeer, dat betekend dat de Thuja Smaragd het hele jaar door groen blijft, ook in de winter, hierdoor is de Thuja Smaragd zeer geschikt als haag en geeft de Thuja Smaragd het hele jaar door privacy in je tuin. Ook is de Thuja Smaragd een eenvoudig te verzorgen struik die een mooie dichte haag geeft door zijn fijne en compacte groei. De Thuja Smaragd is zeer gevoelig voor droogte. Het beste kun je de Thuja Smaragd planten in de zon of half in de schaduw, op een vochtige tot normale grond. De Thuja Smaragd kan het hele jaar door geplant worden, mits het niet vriest of sneeuwt. Plant je de Thuja Smaragd in een warme periode, voorzie dan de struik dagelijks van voldoende water om uitdroging te voorkomen. Het beste kun je de Thuja Smaragd twee keer per jaar snoeien, maar omdat het een langzaam groeiende struik is kan het ook volstaan met één keer per jaar. Snoei nooit dieper dan de groene twijgen. Deze groeien namelijk niet weer uit en hierdoor kunnen er kale plekken in de struik en/of haag ontstaan.

Meer info: onlinegroen.nl