Economie

Partnerbijdrage

Handig stappenplan: in 5 stappen naar een top cv

Zit je in de startblokken om een cv te maken en die droombaan binnen te slepen? Doorloop onderstaand stappenplan en lever een top cv af waarmee je de concurrentie een flinke stap voor bent. Ga aan de slag met een tekstverwerkingsprogramma als Microsoft Word of Google Docs of kies een mooi cv sjabloon uit en maak je cv met een cv generator. Welke manier van werken je ook kiest, met deze vijf stappen schud jij straks de hand van je nieuwe baas.


Leestijd: 2 minuten

Handig stappenplan: in 5 stappen naar een top cv
Handig stappenplan: in 5 stappen naar een top cv

Bij het kiezen van een lay-out is het belangrijk om goed na te denken over welk design het beste aansluit bij de vacature en het bedrijf waar je solliciteert, maar ook een design die bij jou als persoon past.

Naast een professionele lay-out heb je een duidelijke structuur nodig. Komt jouw cv binnen bij een recruiter dan zal hij of zij deze binnen enkele seconden scannen en bepalen of je naar de volgende ronde gaat. Door gebruik te maken van voldoende witruimte op je cv, koppen met dikgedrukte letters en een duidelijke indeling maak je het de lezer makkelijker en vergroot je je kansen op de baan.

Jezelf onderscheiden van de rest doe je door een goede presentatie van jezelf neer te zetten. Begin met je personalia inclusief contactgegevens en voeg een zakelijke profielfoto toe. Denk aan de volgende punten bij het maken van een foto:

  • een rustige achtergrond
  • zakelijke kleding
  • goede belichting

Indruk maken op de lezer? Schrijf een kort persoonlijk profiel waarin je omschrijft wie je bent, hoe je werkt en welke ambities je hebt. Gebruik de ik-vorm en wees origineel, zo trek je de lezer over de streep om jouw cv in zijn geheel te lezen.

Over het algemeen bestaat een cv, naast je personalia en profielschets, uit de volgende onderdelen:

  • Opleiding
  • Werkervaring
  • Vaardigheden en eigenschappen
  • Talenkennis
  • Hobby’s en interesses

Bij het schrijven van je cv houd je in je achterhoofd dat de belangrijkste informatie op de eerste pagina komt. Maak je curriculum vitae ook niet langer dan twee pagina’s en houd de teksten beknopt. Door opsommingstekens te gebruiken maak je het geheel niet alleen overzichtelijk, maar voorkom je ook te lange verhalen. Kort en krachtig is hier het devies.

Je hebt je cv vast al tig keer doorgelezen. Twee paar ogen zien meer dan één, dus vraag iemand in je omgeving om er nog eens kritisch doorheen te lopen. Zo lever je een professioneel cv af zonder zonder spel- of typefouten.

Cv klaar? Sla deze dan op als Pdf-bestand, zo weet je zeker dat je document er voor de ontvanger precies zo uit zien als jij hebt bedoeld.

Met dit handige stappenplan creëer je binnen vijf stappen een top cv dat elke potentiële werkgever graag onder ogen krijgt!