Economie

Haren moet weer bruisen, vindt kersverse citymanager Daphne de Haan

Daphne de Haan was al eigenaar van Bistro Heerlijk in Haren sinds 2010 en algemeen bestuurslid van de Vereniging Ondernemend Haren sinds 2014. Sinds kort is ze nu ook de nieuwe citymanager van Haren. Dat meldt de Groninger Ondernemers Courant.


Leestijd: 3 minuten

Haren moet weer bruisen, vindt kersverse citymanager Daphne de Haan
Haren moet weer bruisen, vindt kersverse citymanager Daphne de Haan

Ze fungeert vanuit haar nieuwe functie als aanspreekpunt en contactpersoon tussen de gemeente en de ondernemers. Eerder was ze al veel bezig met onder andere het organiseren van de Fashiondag, de Braderie en Heerlijk Haren. Ook hield ze zich al bezig met de aankleding van het dorp, zoals feestverlichting, en beheert ze een groepsapp met ondernemers uit Haren. 

Lange tijd waren deze nevenfuncties op vrijwillige basis, maar sinds Haren bij de gemeente Groningen is gaan horen komt er steeds meer werk bij en moest voor zaken zoals cofinanciering steeds bij de gemeente worden aangeklopt. "Zo ontstond het idee bij de gemeente voor het aanstellen van een citymanager", legt De Haan uit. 

De keuze om De Haan naar voren te schuiven lag dan ook voor de hand vanwege haar eerdere bedrijvigheden. Zo kon ze hier een echte baan van maken naast haar huidige werk. "Haren is net een kleine stad, we hebben eigenlijk te weinig geld voor alles wat we zouden willen organiseren en doen. Daarom is het denk ik goed dat iemand echt de leiding kan nemen en een aanspreekpunt kan zijn", stelt de onderneemster. 

Waarschijnlijk zal ze dankzij haar nieuwe functie vaker met de gemeente gaan overleggen. "En ik denk dat ondernemers nu nog sneller aan mijn jasje zullen trekken omdat ze echt weten dat het mijn functie is. Eerder was het: Daphne doet het erbij, wat fijn, maar we moeten haar ook niet te veel belasten. Ik denk dat ondernemers daar nu ook wel anders in zullen staan", verwacht De Haan. "Als het allemaal vrijwillig is, doe je het er eventjes naast. Nu wordt het een vaste activiteit voor mij voor of na het werk in mijn eigen zaak."

De Haan vindt dat Haren weer haar glans moet terugkrijgen. "We hebben goud in handen, maar moeten het een beetje oppoetsen. Als je met elkaar als winkeliers de handen ineen slaat, kom je verder dan als je dat alleen doet. Dat wil ik nog meer gaan versterken in deze nieuwe functie, nu ik daar meer tijd voor heb."

Het centrum mag wat haar betreft opgeknapt worden. Zo ligt er al een paar dagen een omgewaaide lantaarnpaal door de storm vreselijk gevaarlijk bij. Daar moet iemand bovenop zitten zodat de gemeente dat ziet. "En prullenbakken die geleegd moeten worden, zwerffietsen die moeten worden opgeruimd, leuke evenementen organiseren in het dorp. Het is natuurlijk niet te vergelijken met de stad, maar ik vind wel dat er iemand moet zijn die zich daarmee bezighoudt in Haren. We moeten niet ondergeschoven raken", zegt De Haan stellig. 

Verder is de kersverse citymanager nauw betrokken bij de centrumvisie. Het is een speciale wens vanuit Vereniging Ondernemend Haren om het ondernemersklimaat verder te verbeteren door het centrum aan te pakken. "Veel activiteiten organiseren, nieuwe feestverlichting boven de weg, leegstand aanpakken. En ik wil ook meer groen in het centrum, daar wil ik me hard voor maken", zegt De Haan. 

Ze ziet het als een persoonlijke uitdaging om het centrum te laten bruisen nu zij de leidende factor en het gezicht is als citymanager. "De grootste uitdaging vind ik om ervoor te zorgen dat mensen graag in Haren komen en het gezellig hebben. En dat ondernemers blij zijn om hun winkel hier te hebben en niet in de stad en trots zijn wat ze met elkaar neerzetten. Die saamhorigheid wil ik weer een beetje terugbrengen. Helemaal in deze tijd moeten we het juist met elkaar doen."