Economie

Partnerbijdrage

Heb ik recht op schadevergoeding voor een ongeluk tijdens werktijd?

U bent gewond geraakt tijdens werktijd. In welke situaties heeft u dan recht op schadevergoeding? Kunt u hiervoor altijd bij uw werkgever terecht? In dit artikel vertellen we u daar meer over.


Leestijd: 3 minuten

Heb ik recht op schadevergoeding voor een ongeluk tijdens werktijd?
Heb ik recht op schadevergoeding voor een ongeluk tijdens werktijd?

U bent op een ochtend naar uw werk gegaan. Helaas verliep de dag anders dan u had verwacht. Een gewone werkdag veranderde in een nachtmerrie. Iedere situatie is anders, maar één ding is zeker: uw werkgever moet vrijwel altijd uw schade vergoeden.

Uw werkgever moet namelijk voor een veilige werkomgeving zorgen waarin u niet gewond raakt of ziek wordt. Hier zijn hele strenge regels aan verbonden. Uw werkgever moet bijvoorbeeld:

  • duidelijke instructies aan u geven over hoe u het werk moet uitvoeren
  • veiligheidsmiddelen aan u geven zoals een helm of schoenen met stalen neuzen
  • waarschuwen voor alle gevaren op de werkvloer
  • toezicht houden op hoe u de werkzaamheden uitvoert en of u de hulpmiddelen gebruikt
  • regelmatig een onderhoudsbeurt laten uitvoeren voor de machines

Uw werkgever moet goed toezicht houden, omdat een klein slippertje al een ongeluk kan veroorzaken. U kunt bijvoorbeeld uw helm vergeten in de kantine nadat u heeft geluncht. Of even niet opletten bij het bedienen van een machine. Deze handelingen zijn klein en onopvallend, maar de gevolgen kunnen zeer ernstig zijn. Daarom moet uw werkgever een oogje in het zeil houden.

Daarnaast moet uw werkgever ook een passende verzekering hebben afgesloten voor ongevallen tijdens werktijd. Deze verzekering is bijvoorbeeld ook voor ongevallen die:

  • zijn veroorzaakt door een van uw collega’s
  • plaatsvinden in het verkeer onderweg naar een klant 
  • plaatsvinden tijdens een zakenreis

We leggen dit kort aan u uit.

Stel dat u in een magazijn werkt. U loopt door de gangen als een collega per ongeluk een pakketje op uw hoofd laat vallen. Het zal u misschien verbazen, maar ook in deze situatie is uw werkgever aansprakelijk te stellen voor uw letselschade. Uw collega’s vallen onder werktijd namelijk onder de verantwoordelijkheid van uw werkgever. Daarom is uw werkgever ook aansprakelijk te stellen voor de fouten van uw collega’s.

Stel dat u een klant gaat bezoeken aan de andere kant van het land. U moet daarvoor met de auto op pad. Het is glad waardoor u tegen een paal aanrijdt en gewond raakt. Of u wordt aangereden door een andere verkeersdeelnemer die een stopbord negeert. In beide situaties is uw werkgever aansprakelijk te stellen voor uw letselschade. Wanneer u voor uw werk naar een klant moet reizen, loopt u meer risico op een verkeersongeval. Dit risico loopt u voor uw werkgever. Daarom is uw werkgever hier aansprakelijk voor te stellen.

Stel dat u naar Spanje op zakenreis gaat. In het hotel glijdt u uit over de trap en breekt uw been. Ook in deze situatie is uw werkgever aansprakelijk voor uw letselschade. U bent daar in opdracht van uw werkgever. Bovendien heeft uw werkgever alles voor u geregeld: de reis, het hotel, de diners. Daarom valt een ongeval tijdens een zakenreis ook onder het risico van uw werkgever.

Als werknemer bent u goed beschermd voor ongevallen tijdens werktijd. Daarom heeft u vrijwel altijd recht op schadevergoeding na een bedrijfsongeval. Ook als u een nul uren contract heeft afgesloten of wanneer u als uitzendkracht, freelancer, zzp’er of stagiair voor het bedrijf werkt.

U kunt de schadevergoeding zelf proberen te claimen bij de verzekeraar van uw werkgever. Sommige werknemers vinden dit alleen moeilijk. Logisch, want u wilt als u genezen bent weer aan het werk. Daarom is het altijd een goed idee om juridische hulp in te schakelen na een ongeluk tijdens werktijd.

De ervaren juristen van JBL&G hebben veel ervaring met dit soort letselschadezaken. Zij zorgen ervoor dat de band tussen u en uw werkgever goed blijft en u toch de maximale schadevergoeding krijgt uitgekeerd. Deze hulp is bovendien helemaal gratis, omdat de verzekeraar ook de kosten voor uw persoonlijke jurist moet vergoeden. Schakel daarom vandaag nog een jurist in die u verder kan helpen.