De Bitcoin was de eerste cryptomunt op de markt. In 2009 werd deze munt geïntroduceerd. Vanaf dat moment tot begin 2016 vonden ongeveer 100 miljoen transacties tussen bitcoins plaats, en daarna is het gegroeid naar 645 miljoen transacties in juni 2021. Satoshi Nakamoto startte het Bitcoin-netwerk. Als je in april 2010 100 euro had geïnvesteerd, was die euro in bijvoorbeeld oktober 2018 213.846.154 euro waard. Dat is toch snel verdiend, in acht jaar.
Het bleef niet bij deze enorme stijging. Op 10 november 2021 was de Bitcoin zelfs een waarde van ongeveer 59500 euro. Als je bedenkt dat het ooit eens nog geen cent waard was, kun je nagaan hoeveel geld eraan verdiend kan worden. Maar ook met altcoins valt goed te verdienen. Altcoins zijn bijvoorbeeld Ethereum, Ripple of de meer op hype gebaseerde Dogecoin.
Satoshi Nakamoto is een fictieve naam. Niemand weet wie dit is. Er zijn een aantal mensen geweest die openbaarden dat zij Satoshi Nakamoto waren, maar ze hebben hiervoor nooit bewijs kunnen leveren. Er is ook een theorie die beweert dat het een samenvoeging is van Aziatische organisaties als Samsung, Toshiba en Motorola. Wie zal het zeggen. Het is ook niet erg dat de bedenker van Bitcoin nooit bekend is geworden. Dit versterkt het open, gedecentraliseerde karakter zonder organisatie.
Het doel van Bitcoin was namelijk om een munt op te richten zonder centrale bank, maar met veel privacy. Dit was naar aanleiding van de financiële crisis in 2008. Het vertrouwen in banken daalde enorm en mensen vroegen zich af of hun geld nog wel veilig was bij een centrale bank. Het idee van een elektronische munt bestond al langer, in de late jaren 90 werden al verschillende pogingen gedaan om een munt te creëren. Toch was Satoshi de eerste die erin slaagde om een echte revolutie te starten. Dit komt omdat na 2008 het bestaansrecht van een elektronische munt wél bestond: mensen konden geld in eigen beheer hebben.
Tegenwoordig kun je heel veel dingen kopen met Bitcoin. Zo kun je jouw Thuisbezorgd-bestelling betalen met Bitcoin, of een aankoop op Amazon of bij de Burger King. De allereerste aankoop die met Bitcoin gedaan werd was ook om de honger te stillen. Een Amerikaan kocht in 2010 voor 10.000 Bitcoins twee pizza’s. Die pizza’s zijn vandaag de dag $621,188,000 waard, volgens het Twitter-account Bitcoin Pizza. In Nederland wordt de Bitcoin nog niet officieel gezien als geld, maar als ruilmiddel.
Wel kun je via apps en traders jouw euro’s omzetten naar Bitcoins of een van de vele andere cryptomunten. En die munten kun je weer laten uitbetalen in geld. Een van die apps is de bitcoin era app. De winst die gemaakt wordt, wordt ook zo aangemerkt door de Belastingdienst en zal je dus op moeten geven bij de inkomstenbelasting.