Economie

Het gaat goed met de Groningse winkelstraten, “maar we moeten wel waakzaam blijven”

Het gaat goed met de Groningse winkelstraten. De leegstandcijfers zijn erg laag, en er zijn een hoop mooie ontwikkelingen gaande. Dat zegt Eric Bos van de Groningen City Club (GCC). Wel moeten we volgens Bos waakzaam blijven, met het oog op de energiecrisis en de stijgende prijzen.


Leestijd: 2 minuten

Het gaat goed met de Groningse winkelstraten, “maar we moeten wel waakzaam blijven”
Het gaat goed met de Groningse winkelstraten, “maar we moeten wel waakzaam blijven”

Dat meldt de Groninger Ondernemers Courant. Marktonderzoeker Locatus liet maandag weten dat de leegstand van winkels het afgelopen jaar gemiddeld in Nederland is afgenomen naar 6 procent. Daarmee zijn we weer terug op het niveau van 2011. 

In Groningen ligt de leegstand nu rond de 3,8 procent, terwijl een paar jaar geleden nog werd verwacht dat de leegstand juist enorm zou gaan toenemen, vertelt Bos. “Voor Groningen werd voor eind 2022 een leegstand van 20 procent verwacht.” 

De Groningse binnenstad als verblijfsplek

Hoe het komt dat de leegstand dan toch zo laag is? “Er is adequaat gehandeld, onder andere in de coronacrisis”, zegt Bos. “We zijn bijvoorbeeld op een hele andere manier naar de binnenstad gaan kijken”, legt hij uit. “We richten het tegenwoordig in op een place to be in plaats van een place to buy. We maken er een echte verblijfsplek van. Er zijn genoeg winkels, lokale speciaalzaken, en er is ook een ruim aanbod aan horeca. En qua bezoekersaantallen gaat het ook hartstikke goed, benadrukt Bos. “We zitten nog niet op het niveau van voor corona, maar we gaan wel de goede kant op.” 

We moeten natuurlijk wel waakzaam zijn, zegt Bos. Tijdens de coronacrisis waren er grote zorgen, maar nu nog steeds, zoals door de hoge energieprijzen. “En ook de coronasteun moet worden terugbetaald. En alle prijzen stijgen. Dat is niet niks.” 

Wel is er hulp voor ondernemers. De GCC, de gemeente, de verschillende bedrijvenverenigingen en VNO-NCW, MKB-Nederland helpen waar dat mogelijk is. Zo biedt de GCC een digitaliseringstraject, waarmee ondernemers hun digitale zichtbaarheid kunnen verbeteren. Ook kunnen ondernemers zich met een voucherregeling laten adviseren en ondersteunen in hun bedrijfsvoering. 

Bos is positief over de toekomst. Hij wijst op verschillende ontwikkelingen die gaande zijn, waaronder de aanpak van de Grote Markt, de vergroening van verschillende winkelstraten en mooie initiatieven als Lutje Lokale Zaterdag, een dag waarop de lokale winkels in Groningen centraal staan. “Er is altijd genoeg te doen, maar we mogen trots zijn op wat er gebeurd is nog gebeurt. Samen maken we van de binnenstad steeds meer een echte verblijfsplek.”