Economie

Partnerbijdrage

Het verduurzamen van je huis

Wanneer je een nieuw huis koopt kan het interessant zijn om het huis te verduurzamen. De overheid wil stimuleren dat mensen hier steeds vaker voor kiezen. Er zijn verschillende financiële regelingen en subsidies waardoor het aantrekkelijker wordt te kiezen voor verduurzaming van je huis. Subsidies en leningen kunnen gecombineerd worden waardoor het nog voordeliger is. Ben je benieuwd op welke manieren je het huis kan verduurzamen, lees dan snel hier verder!


Leestijd: 2 minuten

Het verduurzamen van je huis
Het verduurzamen van je huis

Je huis isoleren heeft veel voordelen. De woning is sneller opgewarmd en hierdoor hoeft er minder gestookt te worden. Doordat het goed geïsoleerd is, wordt ervoor gezorgd dat in de zomer de warmte ook buiten blijft. Er is minder tocht en kou in de woning. Een groot voordeel is natuurlijk dat de energiekosten lager zijn. Een binnenmuur isoleren wordt meestal toegepast door gebruik te maken van een voorzetwand. De ruimte tussen de muur wordt opgevuld met een isolatiemateriaal wat geschikt is. Het lost vochtproblemen op en voorkomt ook dat er nieuwe vochtproblemen ontstaan.

Wanneer je ervoor kiest om zonnepanelen aan te schaffen ben je ook duurzaam bezig. Het zorgt ervoor dat er een lager stroomgebruik is, waardoor je minder kosten hebt en het minder belastend is voor het milieu. Ze kennen geen CO2 uitstoot en veroorzaken geen broeikaseffecten. De 21% btw die je betaalt voor de installatie en aanschaf, kan je terugvragen bij de Belastingdienst. Mensen die zonnepanelen gebruiken wekken hun eigen stroom op, de zonnepanelen produceren daarnaast ook stroom als je niet thuis bent. Een ander voordeel is dat de waarde van je huis enorm toeneemt door zonnepanelen.

Wanneer je een zonneboiler laat plaatsen, zorgt dit ervoor dat water verwarmt wordt met de zon. Het water wordt verwarmd en wordt opgeslagen in een slang. De investering is niet heel hoog, dat klinkt natuurlijk goed in de oren. Het nadeel is alleen wel dat een zonneboiler veel ruimte in beslag neemt. In Nederlandse woningen is hier niet altijd plaats voor.

Een luchtwarmtepomp is een manier van verwarmen op een efficiënte manier. De buitenlucht wordt gebruikt om je huis en je water te verwarmen. Het kan daarbij ook dienen als koeling op hele warme dagen en wanneer de binnentemperaturen stijgen. Het is een goede combinatie met vloerverwarming. Het zorgt ervoor dat je geen gas kosten hebt en een lagere CO2-uitstoot.  

Er zijn dus verschillende manieren om je huis te verduurzamen. Wanneer je ervoor kiest om duurzaam te wonen, maak jij jezelf minder afhankelijk van externe partijen!