Economie

Partnerbijdrage

Hoe ergonomische kantoormeubelen van jouw kantoor een gezonde werkplek maken

Bij het inrichten van een nieuw kantoor komt veel kijken. Er zijn een hoop dingen waar je op moet letten, van de akoestiek tot het implementeren van de huisstijl in het interieur. Natuurlijk wil je niet alleen dat je kantoor er strak en verzorgd uitziet, maar ook dat je medewerkers er gezond en gemotiveerd aan het werk kunnen. Een onderdeel daarvan is het gebruik van ergonomische kantoormeubelen, zoals: bureaustoelen, tafels en vergaderstoelen. Dit soort meubelen bieden de juiste ondersteuning aan hun gebruikers en zorgen ervoor dat je medewerkers minder risico lopen op lichamelijke klachten. Sta je dus voor de klus een kantoor in te richten? Zorg dat je de juiste meubelen in huis haalt.


Leestijd: 1 minuut

Hoe ergonomische kantoormeubelen van jouw kantoor een gezonde werkplek maken
Hoe ergonomische kantoormeubelen van jouw kantoor een gezonde werkplek maken

Het is belangrijk om je medewerkers de ondersteuning te bieden die ze nodig hebben om hun werk goed te kunnen uitvoeren. Vooral bij kantoorwerk kan het voorkomen dat medewerkers lichamelijke klachten oplopen. Rugpijn, RSI en nekpijn zijn aan de orde van de dag. De oorzaak van deze klachten is vaak te vinden in de meubelen die de medewerker gebruiken. Zijn die niet juist ingesteld, of überhaupt niet instelbaar, dan kan de gebruiker niet de juiste werkhouding aannemen. Hierdoor ontstaat er druk op het lichaam, wat klachten kan opleveren. Dit maakt verstelbare meubelen onmisbaar. Een goed voorbeeld zijn de kantoorstoelen van Vitra.

Heb je je kantoor uitgerust met verstelbare, ergonomische meubelen, dan is het belangrijk dat je ze op de juiste manier instelt. Hiervoor bestaan handleidingen en richtlijnen. Help je medewerkers met het instellen van hun bureaustoel, bureau en de andere onderdelen van hun werkplek. Heb je ondersteuning nodig bij het inrichten van je kantoor, of ben je op zoek naar goede ergonomische meubelen? Een projectinrichter kan je hiermee helpen. Zo’n inrichter houdt rekening met alle aspecten die een werkomgeving stijlvol, gezond en passend maken.

Naast het hebben van de juiste meubelen is het belangrijk dat je tijdens het werk in beweging blijft. Moedig je medewerkers dan ook aan om tussen het werken door af en toe op te staan en de benen te strekken. Het is gezond om dagelijks minstens een half uur in beweging te zijn. Kies er bijvoorbeeld voor af en toe een vergadering te combineren met een ommetje. Ook kun je met zit-sta-bureaus medewerkers de mogelijkheid geven staand te werken wanneer ze daar behoefte aan hebben. Op die manier bied je je medewerkers de juiste ondersteuning en kunnen ze gezond aan het werk.