Economie

Partnerbijdrage

Hoe gaat de organisatie van het EK 2020 om met alle coronamaatregelen?

Het EK 2020 dat naar 2021 is verschoven, kent allerlei maatregelen die in verband met corona zijn genomen. De organisatie heeft onder meer te maken met deelnemende landenteams die in een eigen bubbel dienen te verblijven. Contact met supporters is bijvoorbeeld uitgesloten en ook vinden er coronatesten plaats. Daar is Cillessen die positief is getest al de dupe van geworden en ook Busquets van Spanje heeft om die reden het trainingskamp verlaten. Het vele testen is dan ook een van de belangrijke coronamaatregelen. De organisatie is bovendien anders vorm gegeven voor publiek en supporters, want ook daar gelden coronamaatregelen voor. Alles is echter goed geregeld, zodat iedereen met net zoveel spanning en sensatie als anders kan kijken naar de wedstrijden van het EK.


Leestijd: 2 minuten

Hoe gaat de organisatie van het EK 2020 om met alle coronamaatregelen?
Hoe gaat de organisatie van het EK 2020 om met alle coronamaatregelen?

UEFA heeft als organisatie van het EK 2020 eerder geëist dat er tijdens de wedstrijden publiek aanwezig dient te zijn in stadions. Bilbao en Dublin hebben deze garantie in verband met corona niet kunnen geven en zijn om die reden als speelstad afgevallen. Het EK vindt plaats in elf steden en Amsterdam is daar één van. Het hangt onder meer van de capaciteit van de stadions af en van de coronasituatie hoeveel publiek er is toegestaan. In de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam is er sprake van het gebruikmaken van een beperkt deel van de capaciteit. Er is ruimte om 16.000 toeschouwers toe te laten en dat is ongeveer een derde van de totale capaciteit. Dat is in elk geval al meer dan eerder gedacht werd, want er werd rekening gehouden met een kwart van de capaciteit. UEFA is de organisator van het EK, maar er zijn natuurlijk meerdere organisaties bij betrokken. In Nederland zijn er partijen als de KNVB en gemeente Amsterdam die in overleg zijn met de toernooiorganisatie.

Niet alleen voetballers en staf worden getest op corona voor en tijdens het EK, maar ook de toeschouwers in de stadions krijgen daarmee te maken. In Amsterdam is het bijvoorbeeld nodig om een negatief coronatestresultaat te laten zien om toegang tot de wedstrijd in het stadion te krijgen. Ook zijn er organisatorisch een aantal regels opgesteld. Bijvoorbeeld dat er met een tijdslot gewerkt wordt om voetbalfans het stadion in te laten gaan. Het stadion opent de deuren voor publiek bovendien drie uur van te voren. Daarnaast zijn er tekstkarren om iedereen op de anderhalve meter afstand te wijzen en zijn er stippen op de grond te vinden. Verder volgt er vanuit de gemeente berichtgeving over de drukte in Amsterdam en vindt er communicatie plaats via matrixborden. Het grootste deel van de fans zit echter vermoedelijk straks thuis achter de buis met spanning naar de voetbalwedstrijden te kijken. Er is namelijk maar een deel uitverkoren om in het stadion te zijn en er zijn geen grote televisieschermen in de stad, zoals bij andere grote toernooien altijd het geval is. Amsterdam kleurt overigens wel oranje met banieren en vlaggen. Bovendien zijn er een aantal kleinschalige acties georganiseerd om de fans met elkaar te laten verbinden.