Economie

Partnerbijdrage

Hoe houd ik de tevredenheid van mijn medewerkers hoog?

Tevreden medewerkers leveren beter werk. Zijn ze niet tevreden? Dan is de kans op ziekteverzuim aanzienlijk hoger én wordt er minder productief gewerkt. Maar hoe zorg je als ondernemer ervoor dat jouw medewerkers in dienst tevreden zijn en het ook blijven? Onder andere door verzuimbegeleiding en door te luisteren naar medewerkers. In dit artikel vind je een aantal tips op een rij.


Leestijd: 2 minuten

Hoe houd ik de tevredenheid van mijn medewerkers hoog?
Hoe houd ik de tevredenheid van mijn medewerkers hoog?

Medewerkers vinden het belangrijk om gehoord te worden. Geef ze het gevoel dat ze dingen kunnen aankaarten. Zitten ze ergens mee of hebben ze waardevolle feedback? Luister en doe hier wat mee. Medewerkers zullen het gevoel krijgen dat ze meer kunnen inbrengen, wat weer een boost geeft aan een goede werksfeer.

Het is natuurlijk niet te voorkomen dat medewerkers ziek worden. Wanneer medewerkers ziek zijn, hebben ze de juiste begeleiding nodig. Je kunt een deel van de begeleiding zelf doen, maar een groot deel van de verzuimbegeleiding kun je het beste laten doen door een goede arbodienst. Wanneer een medewerker langer ziek is, komen er verschillende wettelijke aspecten bij kijken. De verzuimbegeleider kan de verplichte formulieren regelen en de medewerker helpen in het herstel.

Het is volgens de wet verplicht om zieke werknemers bij te laten staan door deskundigen van de arbodienst. De arbodienst is van groot belang voor jouw onderneming en jouw medewerkers, waardoor het belangrijk is om een passende arbodienst te vinden. Bedenk goed wat jouw verwachtingen zijn. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een arbodienst met proactieve houding, of juist niet? HR vergelijkingssite HR Navigator helpt je zodat jij de juiste keuze maakt.

Medewerkers willen graag op tijd weten of ze hun baan behouden of dat ze toch op zoek moeten naar ander werk. Daarom is het belangrijk om jouw medewerkers op tijd duidelijkheid te geven over hun baan. Krijgen medewerkers maar geen zekerheid? Dan zullen ze sneller ziekteverlof nemen. Geef ze duidelijkheid, dan heeft jouw onderneming minder last van ziekteverzuim en behoud je jouw beste medewerkers.

Dit is vooral belangrijk voor werknemers die in gevaarlijke situaties terecht kunnen komen. Denk aan mensen in de bouw of luchtvaart. Wanneer de medewerker zich niet veilig voelt, zal de medewerker sneller overspannen raken. Daarnaast zorgt een ongezonde omgeving sneller voor langdurig ziekteverzuim. Daarom is het belangrijk om te letten op frisse lucht, goede stoelen en indien nodig voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen.