Economie

Hoe is de economie van Groningen in 50 jaar veranderd?

De NV Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij (NOM) viert deze maand het vijftig jarig bestaan. Deze organisatie werd opgericht in een periode dat de werkloosheid in het Noorden aanzienlijk hoger was dan elders in Nederland. Mede dankzij de NOM, maar zeer zeker ook door andere opmerkelijke ontwikkelingen, staat de Noordelijke economie er nu aanzienlijk beter voor. Maar hoe dan?


Leestijd: 2 minuten

De werkloosheid in Noord-Nederland was omstreeks 1975 beduidend hoger dan vandaag. In de jaren ’70 kampten Groningen, Drenthe en Friesland met hoge werkloosheidscijfers.

Die cijfers waren destijds een stuk hoger dan het nationale gemiddelde en lagen rond de 10-12%, soms zelfs hoger in specifieke gebieden en sectoren. Dit was deels te wijten aan de teloorgang van traditionele industrieën en agrarische banen, die in die tijd veel voorkwamen in Noord-Nederland. Daarnaast was er weinig economische diversificatie, wat de regio kwetsbaar maakte voor economische schokken.

In de afgelopen decennia heeft de economie van Noord-Nederland een aanzienlijke transformatie doorgemaakt. Waar de regio vroeger sterk afhankelijk was van landbouw en traditionele industrie, zien we nu een meer gediversifieerde economische basis. Enkele belangrijke veranderingen zijn:

  • Groei van de kenniseconomie: Universiteiten en hogescholen, zoals de Rijksuniversiteit Groningen hebben Noord-Nederland veranderd in een kennis- en innovatiehub, wat nieuwe banen heeft gecreëerd in sectoren zoals technologie, energie en gezondheidszorg. Groningen ontwikkelde zich tot een belangrijke ICT stad, met grote IT bedrijven en ook biomedische technologie. Ook heeft de Groningse universiteit zich ontwikkeld tot een instelling waar top-ingenieurs worden opgeleid. De Faculty of Science and Engineering (FSE) van de RUG biedt tegenwoordig een breed spectrum aan Bèta- en techniekdisciplines.
  • Ontwikkeling van de energiesector: Noord-Nederland werd al in de jaren ’60 bekend vanwege de vondst van aardgas in Groningen. Hoewel de gaswinning lang een economische motor was, ligt de nadruk tegenwoordig meer op duurzame energie en waterstofprojecten, waardoor nieuwe werkgelegenheid ontstaat.
  • Toename van dienstensectoren: Sectoren als toerisme, zorg en zakelijke dienstverlening zijn gegroeid, met name in steden als Groningen, die fungeert als economisch en cultureel centrum van het noorden.
  • Infrastructuur en regionale initiatieven: Verbeteringen in infrastructuur en initiatieven zoals de Regio Deals, die overheidssubsidies toekennen aan specifieke economische projecten, hebben ook geholpen om de regio economisch sterker te maken. En de stormachtige ontwikkelingen in- en rond de Eemshaven.
  • Hoewel er nog altijd verschillen zijn tussen Noord-Nederland en het nationale gemiddelde, zijn de werkloosheidscijfers tegenwoordig veel lager dan in de jaren ’70. Het economische landschap is veel gevarieerder, en nieuwe sectoren zorgen ervoor dat Noord-Nederland minder afhankelijk is van traditionele industrie en landbouw.

Foto boven: leegstaande kantonfabriek Ceres in Oude Pekela (Facebook).

Zernike Campus Groningen: broedplaats voor innovatieve ideeën en bedrijven