Economie

Partnerbijdrage

Hoe kies je een goede en betaalbare notaris?

Ga je trouwen, een huis kopen of wil je misschien je testament laten opstellen? Dan heb je een notaris nodig die dit voor en met jou gaat regelen. Niet altijd het meest favoriete gespreksonderwerp voor thuis, maar wel erg belangrijk. Je wilt een goede notaris die jou bij alles gaat helpen. Maar waar vind je een geschikte en betaalbare notaris?


Leestijd: 2 minuten

Hoe kies je een goede en betaalbare notaris?
Hoe kies je een goede en betaalbare notaris?

Lang niet iedereen is dagelijks bezig met het zoeken naar een notaris. Ineens heb je zo iemand nodig en dan begint je zoektocht. Het is fijn als de notaris een beetje in de buurt van Groningen zit. Welke notarissen in Groningen zitten kun je gemakkelijk op internet vinden, maar ook kun je snel verdwalen in het grote aanbod. Welke notaris past het beste bij jou en bij jouw situatie?

Om de zoektocht te vergemakkelijken kun je op www.degoedkoopstenotaris.nl heel eenvoudig en op je gemak notarissen vinden die in Groningen en omgeving werkzaam zijn. Naast het invullen van de plaatsnaam op deze site kun je ook aangeven om welke akte het gaat. Bijvoorbeeld een samenlevingscontract, huwelijkse voorwaarden, testament of een koopovereenkomst. Na het invullen van de filters verschijnt dan een lijst met beschikbare notarissen. Ook kun je zien hoeveel kilometer ze bij je vandaan zitten. De prijzen staan er ook gelijk bij, zodat je op alle fronten kunt kijken welke notaris zo op het eerste gezicht bij je kan passen. Om meer informatie te vergaren kun je van maximaal vier notarissen een gratis offerte aanvragen. Zo kun je op je gemak alles eens goed nalezen om zo tot een juiste keuze te komen, want niet alleen let je op locatie, maar ook kijk je naar wat het je ongeveer gaat kosten.

Dat de kosten per notaris zo verschillen, komt omdat in 1999 de notaristarieven werden vrijgegeven. Notarissen mochten vanaf toen zelf bepalen welke tarieven ze gingen hanteren. Dit was bij de gemiddelde consument niet bekend, dus al snel werd gedacht dat een notaris met heel hoge tarieven meteen ook een heel goede notaris was. Dit hoeft absoluut niet zo te zijn. Daarnaast werd het een zeer ingewikkelde markt die totaal niet meer laagdrempelig en inzichtelijk was. Het doel van de website De Goedkoopste Notaris is om zoveel mogelijk notarissen te verzamelen om zo meer overzicht te creëren en zo de notariële dienstverlening te verbeteren. Op deze manier kan de markt voor iedereen wat transparanter en toegankelijker worden. Met meer dan 20 jaar aan ervaring is de website uitgegroeid tot de grootste vergelijker op dit gebied.

Je kunt je mening vormen door de offertes die je gratis kunt aanvragen en natuurlijk door de websites van de desbetreffende notariskantoren goed te bestuderen. Maar je kunt ook de beoordelingen van eerdere gebruikers nalezen. Dit zijn persoonlijke ervaringen, die jou misschien net dat ene zetje kunnen geven om zo tot de juiste notaris te komen. Elke ervaring telt mee tijdens een besluitvorming.