Economie

Partnerbijdrage

Hoe koop je de juiste boormachine?

Er zijn drie soorten boormachines: handboormachines (met snoer of snoerloos), kolomboormachines en boormachines met magneetvoet. Je moet rekening houden met je werkomstandigheden om het meest geschikte type boormachine te kiezen. Allereerst zullen, afhankelijk van de materialen die je moet boren, de diameter en diepte van de gaten niet hetzelfde zijn. De meeste fabrikanten zullen je informatie geven over de maximale diameters en dieptes voor elk materiaal. De kracht van de boor is een ander kenmerk waarmee je rekening moet houden. Hoe krachtiger je boormachine is, hoe gemakkelijker het is om door zeer harde materialen, zoals beton, te boren. De juiste boormachine kopen doe je door de rest van dit artikel door te nemen!


Leestijd: 2 minuten

Hoe koop je de juiste boormachine?
Hoe koop je de juiste boormachine?

Handboormachines zijn de meest voorkomende op de markt. Ze zijn handzaam, compact en licht van gewicht. Ze zijn er in twee soorten: met snoer en zonder snoer. Zoals de naam al doet vermoeden, moeten boormachines met snoer op een stroomvoorziening worden aangesloten. Met een vermogen van over het algemeen tussen de 500 en 1.300 watt zijn deze boren krachtig genoeg om door alle soorten materiaal te boren. Bovendien hoef je je geen zorgen te maken over hun  autonomie, waardoor ze een ideaal hulpmiddel zijn voor langdurig en intensief gebruik. Deze boormachines zijn over het algemeen echter zwaarder dan accuboormachines. Als gevolg hiervan zijn ze niet zo gemakkelijk of praktisch te hanteren en is hun gebruik beperkt in overeenstemming met de lengte van hun snoer. Kiezen voor een draadloze handboormachine is dus meestal beter.

Kolomboormachines worden voornamelijk gebruikt in werkplaatsen. Dit zijn krachtige, nauwkeurige boren die het mogelijk maken om schone gaten te maken in dikke en harde materialen. Ze boren een verticaal gat. De krachtigste kolomboormachines kunnen gaten boren met een diameter tot 30 mm. Er zijn twee soorten kolomboormachines:

  • Bankboren, die op de werktafel worden geplaatst. Hiermee boor je met precisie kleine stukjes hout of metaal.
  • Stationaire boren worden op de grond geplaatst. Ze zijn imposant, zeer krachtig en stellen je in staat om zeer grote delen te boren.

Voordat je een kolomboormachine kiest, moet je weten waarvoor deze zal worden gebruikt. Net als bij handboormachines, moet je op de kracht van je boormachine letten. Je moet ook de ideale afstand tussen de tafel en de boorkop vaststellen, die de grootte van de onderdelen bepaalt waaraan je kunt werken. Bovendien kun je bij sommige modellen de afstand tussen de plaat en de boorkop aanpassen, waardoor je meer flexibiliteit krijgt in de grootte van de te boren onderdelen.

Magnetische basisboren zijn een speciaal type kolomboormachine, meestal gebruikt op metalen constructies op bouwplaatsen. In tegenstelling tot gewone kolomboormachines zijn ze niet bevestigd aan de grond of aan een werkbank. Dankzij de magnetische basis kan de boor op elk oppervlak van metaal worden bevestigd. We raden je aan een boormachine met lange handgrepen of een handwiel te kiezen, omdat dit een grotere precisie en soepelheid bij het boren garandeert.