Economie

Partnerbijdrage

Hoe kun je een betonnen vloer schoonmaken?

Terwijl het bouwmateriaal beton ooit werd verbannen naar terrassen, stoepen, opritten, kelders en garages, is het inmiddels weer naar binnen verplaatst om gebruikt te worden in geavanceerde vloeren en werkbladen. Logisch, want beton is bijzonder duurzaam en onderhoudsvriendelijk als je het goed behandelt. Desondanks moet je gietvloer alsnog wel regelmatig schoongemaakt worden natuurlijk. Erg lastig hoeft dit niet te zijn, al hangt het er van af hoe de vloercoating is. Lees in dit artikel meer over het schoonmaken van een betonnen vloer, waarbij een onderscheid gemaakt is tussen verschillende soorten exemplaren.


Leestijd: 3 minuten

Hoe kun je een betonnen vloer schoonmaken?
Hoe kun je een betonnen vloer schoonmaken?

Gepolijste betonnen vloer

De specialisten van Coatingvloer kunnen je betonnen vloer ook polijsten, wat het gemakkelijkst te onderhouden is aangezien het nooit opnieuw verzegeld hoeft te worden. Natuurlijk moet je de vloer alsnog regelmatig reinigen, waarvoor je gebruik kunt maken van een commerciële gepolijste betonreiniger. Ook kun je een stofzuiger of -mop gebruiken als hulpmiddel, wat ook geldt voor een natte dweil. Gebruik de onderstaande instructies om een gepolijste betonnen vloer te reinigen:

 1. Stof en dweil regelmatig: Gebruik een natte dweil of stofzuiger om oppervlaktestof en vuil te verwijderen.
 2. Reinigen met commerciële reiniger: Gebruik een vochtige dweil met een in de handel verkrijgbare gepolijste betonreiniger die pH-neutraal is. De meeste reinigingsmiddelen hoeven niet te worden gespoeld. Lees altijd de productinstructies.

Verzegelde betonnen vloer

Omdat verzegelde betonnen vloeren niet poreus zijn, zijn ze bestand tegen de meeste vlekken, waardoor schoonmaken heel eenvoudig is. Hiervoor heb je afwasmiddel en water nodig, net zoals een bezem, stofzuiger of stofmop. Een natte dweil en een emmer zal ook gebruikt worden hiervoor. Vervolgens kun je de onderstaande instructies opvolgen om de vloer schoon te maken:

 1. Oppervlaktestof en vuil verwijderen: Veeg, stofzuig of dweil regelmatig om krassen door vuil en gruis te voorkomen.
 2. Meng reinigingsoplossing en natte dweil: Meng wekelijks twee gallons warm water en twee theelepels afwasmiddel in een emmer of gootsteen. Dweil de vloer met de oplossing.
 3. Afspoelen en drogen: Ga opnieuw over de vloer met schoon water om eventuele zeepresten weg te spoelen. Laat de vloer vervolgens drogen.  

Onverzegelde betonnen vloer

Ook al is het onderhoudsvriendelijk, garagevloeren, trottoirs en terrassen zien er beter uit met een goede reiniging. Hiervoor heb je water, vlekverwijderaars en trinatrium fosfaat nodig. Ditzelfde geldt voor een stijve bezem, een tuinslag, rubberen handschoenen en eventueel een hogedrukreiniger. Nadat je dit allemaal in huis hebt gehaald kun je bijvoorbeeld de onderstaande vlekken verwijderen:

 1. Vetvlekken: Bestrooi het bevlekte gebied met een laag maizena of droog kattenbakvulling. Laat het minimaal drie dagen op de vlek zitten om de olie te absorberen. Het duurt zo lang omdat niet-verzegeld beton poreus is en de olie heel diep gaat. Stofzuig weg. Herhaal indien nodig.
 2. Algemene schoonmaak: De eenvoudigste manier om buitenbeton te reinigen is met een hogedrukreiniger gevuld met een oplossing van trinatriumfosfaat en water. Draag rubberen handschoenen en volg de menginstructies op het product.
 3. Los vuil: Begin met het verwijderen van alles wat op het beton zit. Veeg puin en vuil weg met een bezem met stijve haren of gebruik een stofzuiger.
 4. Eten en drinken: Meng twee eetlepels afwasmiddel met een liter water. Breng het mengsel met een harde borstel aan en schrob goed. Als de vlek vettig is, breng de vloeistof dan rechtstreeks op de vlek aan en schrob. Goed afspoelen met gewoon water.

Geschilderde betonnen vloer

Geschilderde betonnen vloeren kunnen verzegelde of niet-verzegelde oppervlakken hebben. Om de lak en de kit te beschermen, is het belangrijk om agressieve of zure reinigingsmiddelen te vermijden die de afwerking kunnen beschadigen. Water en een milde allesreiniger kan wel gebruikt worden, net zoals een stofzuiger, microvezel dweil en emmer. Gebruik daarna deze instructies:

 1. Stofzuig en dweil: Dweil of stofzuig de vloeren regelmatig om oppervlaktegruis en vuil te verwijderen dat krassen op de geverfde afwerking kan veroorzaken.
 2. Milde allesreiniger en dweil: Meng na het stofzuigen een reinigingsoplossing van warm water en een allesreiniger. Gebruik een microvezeldweil die slechts licht vochtig is met de reinigingsoplossing. Gebruik geen overmatig vocht, omdat dat de verf kan afbreken en kan doen afbladderen.
 3. Afspoelen en drogen: Spoel altijd goed af met een dweil die is bevochtigd met gewoon water om zeepresten te verwijderen en laat de vloer drogen.