Economie

Partnerbijdrage

Hoe kunnen beleggers hun vermogen beschermen tegen de hoge rentetarieven van Nederland in het tweede kwartaal?

De rentetarieven in Nederland zijn gaan stijgen met een piek van 9,7% in maart. Veel beleggers weten dat rentetarieven een grote impact hebben op hun schuld. Immers, als de rente stijgt, gaan de kosten van lenen omhoog. Maar wist je dat tarieven ook van invloed kunnen zijn op je beleggingen? Hoewel veel beleggers en analisten zich richten op lage rentetarieven, veranderen stijgende rentetarieven het landschap van de markt voor bedrijven en individuele beleggers. Om je vermogen te beschermen hebben wij uitgezocht hoe jij jouw vermogen kunt beschermen.


Leestijd: 3 minuten

Hoe kunnen beleggers hun vermogen beschermen tegen de hoge rentetarieven van Nederland in het tweede kwartaal?
Hoe kunnen beleggers hun vermogen beschermen tegen de hoge rentetarieven van Nederland in het tweede kwartaal?

Afgelopen jaren is de rente voor langere perioden in de buurt van een historische dieptepunt geweest. Maar met rente kun je verwachten dat wat naar beneden gaat, uiteindelijk weer omhoog gaan. En dat is op dit moment aan het gebeuren. De economie stijgt en dan stijgen de rente met zich mee.

De centrale bank gaat de rente sinds lange tijd verhogen en naar verwachting gaat dit nog vaker gebeuren de komende tijd. Door de stijgende inflatie wordt het rentepercentage gebruikt om de inflatie in te temmen. Hieronder verschillende manieren om je vermogen te beschermen tegen de stijgende rente.

Zet jouw hypotheekrente vast

De hypotheekrente is het afgelopen jaar gestegen. En dat zal waarschijnlijk zo blijven.

Als je op het punt staat een huis te kopen of er een te herfinancieren, zet de laagste rente dan zo snel mogelijk vast. Doe geen overhaaste aankopen van een groot item zoals een huis of auto dat niet in je budget past. Dit is namelijk de grootste veroorzaker voor problemen, ongeacht wat de rentetarieven in de toekomst doen.

Investeren in banken en makelaarskantoren

Banken en makelaars verdienen geld aan rente. Dit betekent dat ze meer kunnen verdienen wanneer de tarieven hoger zijn, omdat krediet in deze tijden niet zo gemakkelijk beschikbaar is. Consumenten zijn bereid meer te betalen om te lenen. Toen de centrale bank in het verleden de rentetarieven verhoogde, zagen financiële dienstverleners zoals banken en makelaars een verbetering van de rente-inkomsten en de winstmarges.

Aan de andere kant hebben leners de neiging om meer geld op zak te hebben als de rente laag is. Dit betekent dat ze in deze periode vaak grotere aankopen doen en meer lenen. Als zodanig kunnen banken geld verdienen aan de rente die ze in grotere volumes verdienen. Zelfs wanneer de tarieven laag zijn, blijven banken winstgevend vanwege de vergoedingen, commissies en servicekosten die ze van hun klanten innen.

Aandelen

Beleggers die geld willen verdienen wanneer de rente stijgt, moeten overwegen om aandelen van grote verbruikers van grondstoffen te kopen of bedrijven die mee profiteren van de stijgende rente.

Maxim Manturov, Hoofd van Investment Advice bij Freedom Finance Europe, zegt: “Aandelen worden traditioneel gezien als een afdekking tegen inflatie, omdat van bedrijven wordt verwacht dat ze stijgende inputkosten kunnen compenseren door hogere prijzen te vragen voor hun producten en diensten. In deze omgeving wordt van de meeste bedrijven verwacht dat ze groei in inkomsten en winst laten zien, samen met stijgende inflatie. In perioden van hoge inflatie kunnen beleggers een hogere allocatie naar aandelen in hun portefeuilles overwegen. Aangezien er al lang een hogere inflatie wordt verwacht en veel activa de stijgende inflatie in hun waarderingen hebben "gewogen", is het mogelijk dat de inflatie haar hoogtepunt al nadert."

De prijs van grondstoffen blijft vaak stabiel of daalt als de tarieven stijgen. De bedrijven die deze materialen gebruiken om een afgewerkt product te produceren – of gewoon in hun dagelijkse activiteiten – zullen een overeenkomstige stijging van hun winstmarges zien naarmate hun kosten dalen. Om deze reden worden deze bedrijven over het algemeen gezien als een hedge tegen inflatie. Zie hier 5 euro-obligaties voor een gediversifieerd portfolio.

Investeer in technologie, gezondheidszorg

Dividenduitkerende bedrijven hebben de voorkeur van veel beleggers, omdat ze een deel van hun winst delen met aandeelhouders. Maar wanneer je op zoek bent naar een vorm van langetermijngroei met rente, is het een idee om naar technologiebedrijven en gezondheidszorg te kijken.

Bedrijven in de technologie- en gezondheidszorgsector hebben de neiging om grotere hoeveelheden winst vast te houden en dit te herinvesteren in het bedrijf, in plaats van ze uit te betalen in de vorm van dividenden. In het verleden behaalde resultaten laten zien dat in perioden van stijgende rente de sectoren gezondheidszorg en technologie gemiddelde winsten boekten die beter presteerden dan de S&P 500-index.

Zoals je hierboven kunt lezen, heeft inflatie een grote impact op investeringen. Wanneer de inflatie niet hoog is,  is de kans groter dat centrale banken de rente laag houden. Maar stijgende inflatie betekent hogere prijzen, wat leidt tot hogere rentetarieven. Beleggers moeten daarom een manier vinden om de inflatie risico's af te dekken.