Economie

Partnerbijdrage

Hoe verduurzaam je je woning? - Handige tips om je woning duurzaam te maken

Afgelopen maandag liep het storm op de subsidies van Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN). Die subsidies waren bedoeld voor het versterken en verduurzamen van huizen in aardbevingsgebied. Maar hoe verduurzaam je je woning? We hebben een aantal handige tips voor je om je woning te verduurzamen.


Leestijd: 3 minuten

Hoe verduurzaam je je woning? - Handige tips om je woning duurzaam te maken
Hoe verduurzaam je je woning? - Handige tips om je woning duurzaam te maken

Hoewel dit natuurlijk de meest voor de hand liggende optie is, mag het wel aardig wat kosten en zou je dit mede kunnen bewerkstelligen door (een deel van de) subsidie in de wacht te slepen ter verduurzaminging van je woning. Wie echt een eco-friendly woning wilt, doet er goed aan gebruik te maken van zonnepanelen, aangezien het een eenmalige investering is die je er naar schatting binnen een jaar of 6 uit hebt, zelfs met het relatief weinige zonlicht wat wij hier in de regio mogen genieten.

Een goed geïsoleerde woning houdt de warmte gedurende de koude wintermaanden beter binnen het huis. Hierdoor kost het minder energie om je woning te verwarmen. Dit is dan ook een van de slimste methoden om geld te besparen en je woning te verduurzamen. Het verstandigste is als je met de muren en het dak begint. Je zou eventueel als toevoeging ook je ramen beter kunnen isoleren. Denk hierbij aan dubbelglas en de juiste kozijnen.

Veel mensen laten in de winter hun verwarming langer aan dan eigenlijk nodig is. Onze boilers en verwarmingssystemen zijn dan ook de grootste energieverspillers. Een van de slimste dingen die je kunt doen, en ja die woordgrap was intentional, is een smart meter installeren. 

Deze meter kan zo geprogrammeerd worden dat je verwarming alleen op bepaalde tijden het huis verwamt, zoals bijvoorbeeld vlak voor je thuis komt van werk of net voordat je 's ochtends wakker wordt. Niet alleen laat je op deze manier een kleinere carbon voetstap achter, ook reduceer je de kosten van je energierekening aanzienlijk. 

Van sommige energieleveranciers krijg je zelfs een gratis smart meter als je overstapt naar hen. Op deze manier kan je dus nog eens extra besparen. Met een smart meter zie je ook nog eens precies hoeveel energie je wanneer verbruikt, zodat je dus veel betere inzage in je energieverbruik krijgt. Je kan aan de hand van deze informatie zelf bepalen waarmee en wanneer je nog zuiniger met energie kunt omgaan.

Hoewel spaarlampen al geruime tijd bestaan, maakt nog lang niet iedereen gebruik van deze energiebesparende lampen. Sommige mensen beweren dat spaarlampen niet genoeg licht zouden geven, maar dat is iets van verleden tijd. Tegenwoordig zijn spaarlampen net zo goed als, dan wel niet beter dan ''normale'' lampen. Niet alleen gebruiken spaarlampen minder energie, je hoeft ze ook nog eens niet zo vaak te vervangen als normale lampen. Het gebruiken van spaarlampen is in die zin dus dubbel zo zuinig! Op sites als Toppricer kan je zuinige spaarlampen vinden, maar ook milieuvriendelijk wasmachines en vaatwassers.

Wanneer je je woning een ander kleurtje wilt geven, kies dan voor verf op waterbasis die natuurlijke pigmenten bevat. Vaak zijn verfsoorten gebruikt ter interieurverzorging op olie gebaseerd en niet zo ecologisch als de verpakking doet vermelden. Hier komt bij dat de kozijnen van je ramen vaak UPVC bevatten, wat niet goed voor het milieu is, aangezien deze giftige stoffen produceren die niet goed voor het milieu zijn. Het is vele malen milieuvriendelijker te kiezen voor houten kozijnen, welke als je er goed voor zorgt, net zo duurzaam kunnen zijn als kozijnen van UPVC en er vaak nog mooier uitzien ook.