Economie

Huisartsenzorg in Loppersum krijgt nieuwe toekomst

Op veel plaatsen in heel Nederland is de huisartsenzorg niet optimaal geregeld. Veel huisartsenpraktijken moeten een patiëntenstop invoeren, omdat er geen huisartsen te vinden zijn. In Loppersum, iets ten noorden van Groningen, hoeven patiënten zich voorlopig echter zeker geen zorgen te maken. Daar gaat zaterdag 10 juni aan de Wirdumerweg officieel het pand van de ‘Huisartsenpraktijk Loppersum’ open. Het is gevestigd in een oude basisschool die volledig werd verbouwd. In de praktijk werken jonge huisartsen samen in een maatschap, ondersteund door een team, en met een eigen apotheek. De Huisartsenpraktijk Loppersum is zodanig georganiseerd dat het weleens een voorbeeld zou kunnen zijn voor andere huisartsen in Nederland.


Leestijd: 3 minuten

“We zijn heel blij met ons nieuwe pand. We hebben hier veel meer ruimte waardoor we met twintig mensen goed kunnen werken. Bovendien is het duurzaam en zijn we van het gas af. We hopen dat de patiënten er ook blij mee zijn, maar dat denken we haast wel”, vertellen Marten Wierenga en Liesbeth Hesselink. Samen met Janneke Booij – die tijdens het gesprek afwezig is in verband met zwangerschap – zijn ze eigenaar van de praktijk. Dit laatste toont precies de kracht van de vorm waarin de Huisartsenpraktijk is gegoten: een maatschap, van meerdere artsen, waardoor iemand ook met zwangerschapsverlof kan gaan.

De Huisartsenpraktijk is een voorzetting van de praktijk van de bijna legendarische huisarts Arie Booij, die nog wél bij nacht en ontij patiënten bezocht, en bovendien voorzien is een zonnig humeur en een grote dosis humor. Maar dergelijke ‘ouderwetse’ plattelandsartsen zijn er haast niet meer. Een aantal jaren geleden werd de praktijk van Arie Booij, na de komst van Marten Wierenga, omgevormd tot “Booij en Wierenga”. Sinds 1 januari van dit jaar kwam daar ook de praktijk bij van de andere huisarts in Loppersum, Petra van Lune, die naar Warffum vertrok. Arie Booij geniet inmiddels van zijn pensioen, en aan Marten Wierenga, Liesbeth Hesselink en Janneke Booij nu de taak om de praktijk in een maatschap een nieuwe toekomst te bezorgen.

“Wij doen het niet met z’n drieën, maar met hele hele team. We hopen dat er qua sfeer en persoonlijke verhoudingen niets verandert. De belangrijkste verandering is dat wij als huisartsen nu sámen de schouders er onder kunnen zetten”, betogen Liesbeth en Marten.

KLassiek pand behouden

Het volledig verbouwde schoolgebouw dateert van 1922. “Het is een klassiek pand, de architect heeft het met veel respect voor de historie en het dorp verbouwd. Er zijn hier honderd jaar lang mensen naar de christelijke basisschool gegaan. Prachtig dat dit gebouw behouden kan blijven”, zegt Marten Wierenga met een glundering.’ De verbouwing werd gerealiseerd door architecten Rob Sleurink en Ewalt Veenstravan Architectenbureau Tandem.

Volgens Wierenga en Hesselink zijn ze allebei bevlogen huisarts, maar zitten ze nu in de positie dat ze als lid van een maatschap ook ondernemer zijn. “Daardoor kunnen we ons ervoor inzetten om hier een degelijke praktijk te laten bestaan. We werken hier nu met erg veel plezier, met leuke patiënten, collega’s van ongeveer dezelfde leeftijd en in een prachtige huisvesting. Op deze manier is het geweldig om huisarts te zijn, een solo-praktijk, dat zou echt veel te lastig zijn geweest”, aldus Liesbeth.

Hulp provincie Groningen

Overigens zijn ze ook blij met de hulp van de gemeente Eemsdelta en met name de provincie Groningen, die financieel hielp bij de verduurzaming van het pand middels het Fonds Nieuwe Doen, en een subsidie uit het Fonds Leefbare Dorpen. “We hebben dit allemaal voor elkaar gekregen met hulp van heel veel partijen. Maar dat was ook wel nodig, want eigenlijk zijn we een private partij, met een publieke functie. Omdat iedereen achter dit initiatief is gaan staan kunnen we nu werken aan een zo goed mogelijke huisartsenzorg en kunnen we hier hopelijk nog vele jaren vooruit”, aldus Liesbeth Hesselink en Marten Wierenga.

Foto boven: Marten Wierenga met zijn dochter, en collega Liesbeth Hesselink