Economie

Partnerbijdrage

Is Nederland klaar om van het gas af te gaan?

In 2050 moeten alle woningen en gebouwen in Nederland aardgasvrij worden verwarmd. Om de klimaatdoelstellingen te halen moet de verkoop van hr-ketels omlaag. Ondanks de inspanningen om Nederland aardgasvrij te maken, zijn vorig jaar toch meer hr-ketels verkocht. Dit blijkt uit de Gasmonitor 2020, een jaarlijks onderzoek naar de verkoopcijfers van warmtetechnieken, zoals hr-ketels, zonneboilers, warmtepompen en pelletkachels.


Leestijd: 3 minuten

Is Nederland klaar om van het gas af te gaan?
Is Nederland klaar om van het gas af te gaan?

Uit het onderzoek, uitgevoerd door Natuur & Milieu, blijkt dat er in 2019 450.000 ketels zijn verkocht, een stijging van bijna 5% ten opzichte van 2018.  Sinds 2016 nam het aantal verkochte cv-ketels elk jaar al toe, maar afgelopen jaar was de stijging het sterkst. Deze groei is voornamelijk te zien in vervanging van ketels in de bestaande bouw. In de nieuwbouw worden wel een stuk minder woningen op aardgas aangesloten, sinds er geen aansluitplicht meer geldt. Begin dit jaar was 83% van de nieuwbouwwoningen aardgasvrij.

Directeur Programma's Natuur & Milieu Rob van Tilburg stelt dat “De cijfers laten zien dat het niet vanzelf goed komt met de overstap naar aardgasvrij wonen, alternatieve technieken winnen slechts mondjesmaat terrein.” Niet gek, want bij duurzame opties komt vaak veel kijken en het vergt een forse investering. Naast dat een woning goed geïsoleerd moet zijn, moeten er vaak aanpassingen worden gedaan aan radiatoren en leidingen.

Echter is stijging in de verkoop van cv-ketels niet alleen negatief. De nieuwe generatie ketels zijn veel efficiënter, en daarmee zuiniger dan zijn voorganger. Daarnaast kan een stijging van de verkoop van cv-ketels goed samengaan met verduurzamingsmaatregelen. Denk bijvoorbeeld aan de steeds populairder wordende combinatie van een cv-ketel met een warmtepomp.

Het onderzoek omvangt echter niet alleen de verkoop van ketels, maar ook die van alternatieve verwarmingstechnieken. Hierin is de warmtepomp relatief de grootste stijger. Met 45.000 verkochte warmtepompen waren het er 25% meer dan in 2018. Een mooie ontwikkeling, maar in absolute aantallen loopt de warmtepomp echter sterk achter op de hr-ketel.

We hadden het eerder al kort over de combinatie van een ketel met een warmtepomp die terrein wint. Een hybride verwarmingssysteem is dé opvolger van de cv-ketel in de bestaande bouw. De verkoopcijfers van hybride-installaties, een warmtepomp die wordt geïnstalleerd in combinatie met een hr-ketel die alleen op koude dagen het huis verwarmt, zijn helaas nog onbekend.

Wel bekend zijn het aantal aansluitingen op een warmtenet. Dit groeide in 2019 met 3,5% tot ruim 400.000. Ook het totale nieuw geplaatste oppervlakte aan zonneboilers nam vorig jaar toe ten opzichte van het jaar daarvoor met ruim 21.000 vierkante meter.

Hoe lastig het aardgasvrij maken van verwarming ook verloopt, in de keuken gaat de overgang een stuk sneller. Sinds 2016 is de elektrische inbouwkookplaat meer in trek dan de gaskookplaat. Afgelopen jaar koos maar liefst 82% van de mensen een elektrische kookplaat, vooral inductie.

Voordat je een nieuwe cv-ketel aanschaft is het een goed idee om eerst na te gaan of er plannen zijn om jouw buurt van het gas af te halen. Je vraagt je misschien af waarom? Zeker als de gemeente al plannen heeft om binnen de komende vijf jaar een warmtenet aan te leggen in jouw wijk is het zonde als je er net voor gekozen hebt om zelf al te investeren in een nieuwe ketel of warmtepomp.

Wanneer er geen plannen zijn vanuit jouw gemeente moet je zelf de keuze maken tussen een nieuwe ketel (wellicht in combinatie met een warmtepomp) of een warmtepomp. Er zijn verschillende aspecten waar je rekening mee moet houden. Uiteindelijk moet je deze tegen elkaar afwegen en gaan voor hetgeen bij jouw situatie past.