Economie

Italiaanse groothandel Schiava krijg experience centre op Westpoort

De Italiaanse horecagroothandel Schiava krijgt een nieuw spiksplinternieuw pand, mét experience centre, op bedrijventerrein Westpoort. Dat meldt de Groninger Ondernemers Courant. Schiava zit nu nog in de Bieslookstraat, maar groeit daar uit z’n jasje. “Door ruimtegebrek staan we soms noodgedwongen kookdemonstraties in het magazijn te geven”, zo vertelt vestigingsleider Guido Akkerman in de meest recente editie van de GROC.


Leestijd: 2 minuten

Italiaanse groothandel Schiava krijg experience centre op Westpoort
Italiaanse groothandel Schiava krijg experience centre op Westpoort

Nu is het misschien nog af en toe behelpen, maar dat is straks verleden tijd. Het in aanbouw zijnde, azuurblauwe pand wordt niet alleen een stuk groter – het vloeroppervlak is straks zo’n 6.000 vierkante meter– maar krijgt op de begane grond ook een mega experience center.  Op z’n Italiaans, uiteraard: strak en modern dus, met oog voor detail, olijfbomen, een grote keuken, en met lange tafels voor diners. De klanten van Schiava – voornamelijk Italiaanse horecazaken – kunnen hier tijdens proeverijen en workshops dan kennismaken met de producen van Schiava. 

“Want de beleving, daar draait het allemaal om”, verduidelijkt Akkerman de noodzaak van zo’n experience centre nog maar eens. “Wijnen, pasta’s, oliën, en kazen, zoete lekkernijen, wat dan ook: je moet ze proeven. Beleven. Ervaren wat de mogelijkheden zijn. Horen wat het verhaal erachter is”, zo klinkt het enthousiast.

Zichtlocatie langs de A7

Schiava mag dan wel een Italiaanse groothandel zijn; het bedrijf heeft stad-Groningse roots: het werd in 1978 opgericht in Hoogkerk door Michele Schiava. In 1994 werd het familiebedrijf overgenomen door de Brouwer Groothandels Groep en sinds 2014 zwaait Akkerman er de scepter. Zijn aanpak – ‘luisteren naar de klant’, ‘samenwerkingen aan gaan’, ‘je onderscheiden van de rest’- zorgde ervoor dat het aantal medewerkers in nog geen zes jaar vervijfvoudigde: van 6 naar 30.

De aanstaande verhuizing naar ‘een zichtlocatie langs de A7’ past volgens Akkerman ook in de strategie en ambitie van Schiava. “We krijgen nu al steeds meer klanten in de rest van het land, maar de ambitie is om landelijk nog verder te groeien.” Vanuit Ulgersmaborg was dat geen doen. “Nu nog moeten onze vrachtwagens de hele stad door. Vanaf Westpoort zitten we in een mum van tijd op de snelweg, en daarmee ligt de rest van het land letterlijk binnen handbereik.”

Als alles volgens planning verloopt, wordt het nieuwe onderkomen, met een grote kantoortuin op de eerste verdieping, in de zomer van volgend jaar opgeleverd. Akkerman kan niet wachten. “We kijken hier al zo lang naar uit, en het wordt zó fantastisch, het kan me niet snel genoeg gaan!”