Economie

Jonge, talentvolle Groningse kunstenaars winnen Hendrik de Vriesstipendium en zesduizend euro

Voor de Groningse economie is de creatieve sector van cruciaal belang. Daarom is het mooi dat er zich elk jaar weer nieuw jong kunstzinnig talent aandient. Gisteren werden twee van die nieuwe talenten in het zonnetje gezet, omdat zij een Hendrik de Vriesstipendium hebben gewonnen: één voor beeldende kunst, en één voor literatuur.


Leestijd: 3 minuten

Jonge, talentvolle Groningse kunstenaars winnen Hendrik de Vriesstipendium en zesduizend euro
Jonge, talentvolle Groningse kunstenaars winnen Hendrik de Vriesstipendium en zesduizend euro

Maartje Terpstra en Katayoon Valamanesh hebben het prestigieuze Hendrik de Vriesstipendium voor respectievelijk Beeldende Kunst en Literatuur 2022 gewonnen. Dit maakte Kirsten de Wrede, wethouder Cultuur van de gemeente Groningen, gisteren bekend. Het stipendium is een jaarlijks terugkerende aanmoedigingsprijs voor jonge, professionele en talentvolle Groninger kunstenaars, bedoeld om hun artistieke ontwikkeling te stimuleren. De winnaars ontvangen elk een geldprijs van 6.000 euro, waarmee zij hun ingediende plannen kunnen uitvoeren.

Een jury nomineerde drie talenten voor Beeldende Kunst: Marnix Sixma, Davey Smand en Katayoon Valamanesh. In de categorie Literatuur werden Meinte Dirksen, Renske Marike van Dijk, Thomas van Essen en Maartje Terpstra genomineerd. Dit jaar bestond de jury uit: Emily Kocken (voorzitter), Barend van Heusden, Bart Nijstad, Sandra van Voorst, Rosa Everts en Ernst Arbouw. Zij adviseerden het college van B&W twee van hen tot winnaar te benoemen.

Katayoon Valamanesh (Beeldende Kunst)

De jury vindt dat Katayoon Valamanesh een groot podium verdient, en een breed publiek voor haar werk en verdere ontwikkeling als kunstenaar. Uit het juryrapport:

Katayoon Valamanesh weet “persoonlijke urgentie geloofwaardig te koppelen aan de professionele wens om zich te ontwikkelen in een nieuwe richting, en visuele zeggingskracht te intensiveren, mede door nieuwe interdisciplinaire samenwerkingen aan te gaan. Ze lijkt fundamentele, en individuele kwetsbaarheid op een zodanig authentieke manier te willen en kunnen uitdrukken dat deze onderneming volgens de jury zeker zal worden gewaardeerd door een breed publiek, mede door het compromisloze en bevlogen voorstel van de kunstenaar. Katayoon Valamanesh is een redelijk jonge kunstenaar die haar fragiele maar krachtige werk, in wat zij hopelijk haar nieuwe vaderland kan noemen, gesteund door de toekenning van de stipendium, in een stroomversnelling zal weten te brengen.”

Maartje Terpstra (Literatuur)

Het plan van Maartje Terpstra is ‘experimenteel en onverschrokken ambitieus’, schrijft de jury in haar rapport. “Ze durft het paradoxale van taal, het destructieve en het creatieve tegenover elkaar te zetten, en haar talent, overrompelend taalplezier én techniek zowel in te zetten als los te laten. Het werk lijkt ook een nieuwe rol voor te willen stellen aan de lezer en een ontmoeting met levende taalwezens na te streven. De jury is onder de indruk van de ambitie om een nieuwe taalervaring te scheppen waar dichter, taal én lezer samen verantwoordelijk zijn. Het winnende plan leest als een literair organisme dat de lezer actief engageert. Maartje Terpstra beschikt over een unieke, authentieke stem die bestaande structuren wil en kán openbreken, en lezers actief betrekt om deze nieuwe taalervaring te kunnen laten plaatsvinden. De jury vindt dat ze een onverschrokken, vernieuwende literaire visie aan de dag legt en hoopt met de toekenning van het stipendium de ambitie van deze dichter te ondersteunen.”

Publieksprijs

Naast het stipendium maken alle genomineerden ook kans op een publieksprijs van 1.000 euro. De winnaar kan het geldbedrag gebruiken voor de ontwikkeling van zijn/haar carriére. In de tentoonstelling ‘De Oogst’ in Kunstpunt is t/m 11 januari eerder en recent werk van alle genomineerden te zien. Stemmen voor de publieksprijs kan t/m 8 januari via de stembus in de tentoonstelling of digitaal via kunstpuntgroningen.nl/stem. Kunstpunt is geopend van woensdag tot en met zaterdag van 12.00 – 17.00 uur.

Talentontwikkelingsprogramma gemeente Groningen

Het Hendrik de Vriesstipendium is samen met het George Verbergstipendium (beeldende kunst) en het Andrea Elkenbracht Fonds (klassieke en moderne muziek) onderdeel van het talentontwikkelingsprogramma van de gemeente Groningen.

Foto boven:

Van links naar rechts: Juryvoorzitter Emily Kocken, Wethouder Kirsten de Wrede, winnaar Literatuur Maartje Terpstra en winnaar Beeldende Kunst Katayoon Valamanesh."( Foto: Knelis.)