Economie

Dit mag weer vanaf vandaag: schaar in coronakapsels, winkelen op afspraak

Er zijn weer wat coronamaatregelen versoepeld. Vanaf vandaag, woensdag 3 maart, mogen kappers weer aan de slag. Ook is het mogelijk om te winkelen op afspraak. Wat mag er nu weer wel?


Leestijd: 1 minuut

Dit mag weer vanaf vandaag: schaar in coronakapsels, winkelen op afspraak
Dit mag weer vanaf vandaag: schaar in coronakapsels, winkelen op afspraak

Drie maanden lang moesten de kappers hun deuren gesloten houden. Nu mogen ze weer aan de slag om alle coronakapsels aan te pakken. Een afspraak maken is verplicht, net zoals het dragen van een mondkapje. 

Ook autorij-instructeurs mogen weer aan de bak. Ook het CBR gaat weer praktijkexamens afnemen. Eerder al mochten ook tandartsen en fysiotherapeuten aan het werk. Een uitzondering op de contactberoepen die weer aan de slag mogen, zijn de sekswerkers. Die moeten nog eventjes wachten.

Nederland winkelde massaal online, maar je kunt nu ook weer op afspraak een winkel in om bijvoorbeeld kleren te passen. Per verdieping mag een winkel 2 personen toelaten en dat met een minimale bezoektijd van 10 minuten. Ook moet je je als klant zeker vier uur van tevoren aanmelden. Daardoor zit funshoppen er niet in, tenzij je heel goed kunt plannen. Klein nadeel van de regels: een meubelboulevard of tuincentrum mag ook maar twee klanten per verdieping toelaten. Grote winkels gaan daarom vaak niet open.

Je mag nog niet binnen sporten, dus ook de sportscholen moeten nog dicht blijven. Jongeren en jongvolwassenen tot 27 jaar mogen nu wel weer buiten samen sporten. Mits dit in de eigen club is. Competities worden ook nog niet hervat. Ben je ouder dan 27? Dan mag je alleen met maximaal één ander iemand in de buitenlucht. En op afstand!

De avondklok blijft zeker tot 15 maart van kracht. Ook niet noodzakelijke reizen worden afgeraden. Cultuurinstellingen en musea blijven gesloten en evenementen zijn verboden. Ook is er nog een mondkapjesplicht in publieke ruimtes. Thuis mag je ook nog maar één bezoeker ontvangen.