Economie

KDE Wind-Energy uit Slochteren op economische missie naar Polen met Henk Bleker


Leestijd: 1 minuut

Het officiële bezoek van staatssecretaris Bleker begint woensdag in Warschau. Voor KDE Energy, vertegenwoordigd door interim country manager Polen Frank Hoiting, en zes agrofood-bedrijven is de missie al op 18 april in Poznan begonnen met een diner met Nederlandse boeren.

Op dinsdag 19 april zijn er matchmakingsessies met Poolse bedrijven in de agro-industrie. Daarbij maken de deelnemers kennis met potentiële zakenpartners. Dinsdagavond keren de agrobedrijven terug naar Warschau. Op woensdag zijn er weer matchmakingsessies en op donderdag 21 april een bedrijfsbezoek. Bleker sluit op donderdagavond na alle officiële plichtplegingen de missie af met een terugblik.

Twee doelstellingen voor KDE

KDE Energy ontwikkelt sinds 2006 windparken in Polen en sinds twee jaar is er een eigen kantoor in Szczecin. Hoiting: “Wij hebben twee doelstellingen met deze missie. Door middel van matchmaking met Poolse boerenorganisaties willen we nieuwe kansen vinden voor windparken in de regio Poznan. Ook willen we een probleem oplossen rondom één van onze grotere windparkprojecten, Komarowo, vlakbij Szczecin. We denken dat Bleker hier een cruciale rol in kan spelen.”

Komarowo ligt in een Natura 2000-gebied. De Europese Commissie heeft recent de mogelijkheid aangegeven om windparken te ontwikkelen in beschermd gebied. KDE heeft vele studies laten uitvoeren door Poolse en Nederlandse specialisten. De conclusie was unaniem: de 20 turbines hebben geen significante invloed op flora en fauna in Komarowo. De Poolse regionale overheid heeft het bestemmingsplan toch afgekeurd; helaas zonder goede argumentatie.

Staatssecretaris Bleker heeft op donderdag 21 april een gesprek met de onderstaatssecretaris van Milieu Blaszczyk en de minister van Landbouw Sawicki. KDE’s Frank Hoiting, zal mogelijk aanschuiven om de casus van Komarowo toe te lichten. “We hopen dat dit gesprek een positief effect heeft op de Poolse besluitvorming”, aldus Hoiting.