Dit artikel verscheen eerder in de Groninger Ondernemers Courant.
“De Zuurstoffabriek wordt de nieuwe huisvesting van onze branderij”, vertelt Emiel Driesten, oprichter en mede-eigenaar van Koffiestation. Het wordt niet zomaar een branderij: het is de bedoeling duurzaam te produceren en dus te werken met groene waterstof in plaats van met gas. Dat zou een wereldprimeur zijn, zegt Driesten.
De plannen voor de nieuwe locatie aan de Pop Dijkemaweg gaan verder dan enkel de koffiebranderij. “We willen een culturele broedplaats creëren met ruimte voor kunstenaars, een proeflokaal en gelegenheid om een hapje te eten. Hoewel ik er niet van hou om het te zeggen, zijn de plannen zoals die er nu liggen echt een droom voor mij.”
“We vinden het belangrijk dat onze branderij op een toegankelijke plek zit”, legt Driesten uit. “Naast dat een goede kop koffie mensen echt een geluksmomentje kan bieden, is koffie een belangrijk smeermiddel in onze maatschappij. Mensen uit alle lagen in de samenleving drinken koffie. Het brengt hen samen. Daarom willen we onze branderij niet wegstoppen achter gesloten deuren.”
Crowdfunding
De openheid waar Koffiestation naar streeft, is ook terug te zien in de financiering van het project. “We hadden dit natuurlijk via de bank kunnen regelen of met grote investeerders, maar we hebben er bewust voor gekozen om een crowdfunding op te zetten. We hopen op deze manier mensen echt te binden aan het project. Dat als ze langskomen dat ze denken: ‘Ik heb dit ook verwezenlijkt’.” Die aanpak lijkt aan te slaan: al voor de einddatum werd het maximale bedrag van 350.000 euro opgehaald.
Ondertussen wordt er al hard gewerkt in de loods aan de Pop Dijkemaweg. “Het is de bedoeling dat we komende zomer de branderij al gaan verhuizen. Vanaf die tijd blijven we het gebied verder ontwikkelen tot een bruisende plek met veel ruimte voor creativiteit. We mogen op het terrein tot zeventig procent bij bouwen.”
De plannen klinken ambitieus, maar Driesten heeft er alle vertrouwen dat het gaat lukken. “Ongeacht of er bezoekers komen, kunnen we dit project rendabel maken. Als we er niet in slagen om de culturele broedplaats te creëren die we nu voor ons zien, kunnen we ervoor kiezen om panden op het terrein te gaan verhuren aan andere partijen.”
Dudok aan het Diep Niet alleen in de Zuurstoffabriek wordt gewerkt. Aan de Turfsingel is eveneens veel bedrijvigheid. Samen met boekhandel Riemer en Vandeeg Vandaag gaan de mannen van Koffiestation een horecazaak in het gerenoveerde tankstation aan de Diepenring runnen. Dit moet net als de branderij in de Zuurstoffabriek een bruisende plek worden waar mensen samenkomen. Een plek, midden in de binnenstad, waar je aan het water en omringd door groen lekker kunt relaxen.
Duurzame relaties met koffieboeren En of de plannen nog niet ambitieus genoeg zijn, weten ze bij Koffiestation ook nog tijd vrij te maken voor andere zaken die zij belangrijk vinden. “Al sinds het begin van Koffiestation hechten we waarde aan de herkomst van onze bonen. Maar waar we eerder zaken deden met telkens wisselende boeren, willen we nu lange termijnrelaties aangaan. Zo kunnen wij kijken waar de boeren behoefte aan hebben en daarbij ondersteunen. Vervolgens kunnen wij aan onze klanten laten zien waar zij met hun bakje koffie aan bijdragen.”