Economie

Partnerbijdrage

Kostenbesparend: geld lenen tegen lage rente

Het is ons niet ontgaan: de historisch lage marktrente. We klagen over de minimale spaarrente of juichen de lage hypotheekrente toe. Hierbij vergeten we de zeer lage kredietrente, waardoor geld lenen weer interessant is.


Leestijd: 2 minuten

Je zou denken dat een hoge rente gunstig is voor banken, en dat klopt ook. Het is echter de ECB (Europese Centrale Bank) die de marktrente bepaalt. De ECB heeft de marktrente al een aantal keer verlaagd. Doelstelling: het stimuleren van de economie.

Dankzij lagere rentes kunnen en durven we meer te lenen en dus geld uit te geven. Dat is goed voor de economie, maar zeker ook voor de consumentenportemonnee. Deze kan namelijk heel wat besparen op een of meerdere geldleningen.

Wie enkele jaren geleden een lening tegen 11- 14% rente afsloot zal nu flink balen: de rente is flink gedaald. Becam Financieringen biedt leningen tegen een rente vanaf 4,1%. Ten opzichte van een kredietrente van 11 tot 14% betekent dit een besparing van honderden tot duizenden euro's.

Een nieuwe auto, verbouwing, vakantiewoning of camper: het is weer allemaal mogelijk. We mogen best even profiteren van de historisch lage rente: niemand kan voorspellen hoe lang de rente zo laag blijft.

In de wereld van de leningen is er heel wat mogelijk. De meeste consumenten kiezen voor de persoonlijke lening. Dat is wel zo veilig, want bij deze leenvorm staan de rente en looptijd vast. Met een maandelijkse vaste aflossing weet je precies waar je aan toe bent. Bovendien is tussentijds aflossen boetevrij, dat is wel zo fijn.

Het doorlopend krediet is meer geschikt voor mensen die vaker geld tekort komen. Door een verandering in de wetgeving mag een doorlopend krediet maximaal 15 jaar lopen. Deze leenvorm loopt dus niet oneindig door, dat beschermt de consument een stuk beter. Nadeel van het doorlopend krediet is dat de rente iets hoger ligt dan bij de persoonlijke lening. Het is dus even goed afwegen welke kredietvorm het beste bij de situatie past.

Zelfs met de historisch lage rentes blijft het belangrijk om goed te vergelijken. Waar de ene kredietverstrekker 4,1% rente rekent, gaat de ander voor een rente van 8%. Over het algemeen geldt: hoe meer je leent, hoe lager de rente. Toch blijft het oppassen geblazen met de verschillende aanbieders.

Zelf vergelijken kost vaak veel tijd en mogelijk mis je wat belangrijke aanbieders. Becam is een bemiddelaar die met grote kredietbanken samenwerkt. Het aanvragen van een offerte kost niets en je ontvangt een overzicht met verschillende aanbieders. Zo vergelijk je goed de rentes en bekijkt wie de beste voorwaarden heeft.

Geld lenen kost geld, dat weet iedereen. Het gaat hier voornamelijk om de rentekosten. In sommige gevallen betaal je ook afsluitkosten of advieskosten. Bij Becam is alles duidelijk: je betaalt geen afsluit- en advieskosten. Dat is in combinatie met de lage rente toch weer mooi meegenomen.